NAJVEĆA JAHTA NA SVIJETU UPLOVILA U TIVAT

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 13. rujna 2012. - 18:29
Autor: 

Najveća privatna jahta na svijetu, 163 metra duga „Eclipse" ruskog oligarha Romana Abamoviča, uplovila je danas u Boku kotorsku gdje će do ponedjeljka poslije podne ostati na vezu u luksuznoj tivatskoj marini za mega jahte Porto Montenegro.
„Eclipse" ima čak 13.564 bruto-tone i veličine je manjeg kruzera, a njena vrijednost procjenjuje na skoro milijardu dolara. Toliko je naime, sa prvobitno procijenjenih 330 miliona eura, narasla konačna cijena njene izgradnje zbog ekstralusuznog opremanja unutrašnjosti jahte i specijalnih Abramovičevih zahtjeva koji se tiču sigurnosti i bezbjednosti. Duga 163, široka 22 i sa gazom od 5,5 metara, ova jahta izgradjena je 2010 u Njemačkoj, u čuvenom brodogradilištu „Blohm&Voss".

Jahta ima jedan glavni i 17 manjih super luksuznih apartmana, dva bazena, dvije platforme za slijetanje helikoptera, opremljena je mini podmornicoma i posebnim povjerljivim sistemom za suprostavljanje eventualnom napadu na tu jahtu protivbrodskim raketama! Dio oko Abramovičevog glavnog salona i njegovog ličnog apartmana na jahti je oklopljen, svi prozori na brodu su neprobojni, a jahta čak ima i poseban laserski sistem za zaslijepljivanje objektiva fotografa koji bi iz daljine željeli "uhvatiti" neki dogadjaj koji se odvija na palubi "Eclipsea".
"Eclipse" može primiti maksimalno 36 putnika, o čijoj udobnosti i sigurnosti brine čak 70 članova posade ove nesvakidašnje jahte. Jahtu pokreće dizel-električni pogonski sistem sa 4 MTU motora i dva azipoda, sa kojima ovaj veliki brod može postići maksimalnu brzinu od 25 čvorova.
Zbog njene enormne veličine, Abramovič često ima problema sa privezivanjem "Eclipsea" u poznatim svjetskim marinama koje jednostavno nemaju adekvatne kapacitete da private jahtu veličine kruzera. Tako je krajem kolovoza Abramovič morao sa "Eclipseom" ostati na sidrištu ispred mondenskog francuskog nautičkog centra Antib gdje ruski oligarh ima vilu, zato što tamošnja marina, u kojoj se već nalazila upola manja jahta jednog saudijskog prince, nije imala prostora da na vez prihvati i "Eclipse". Takvih problema nema u Tivtu, gdje je Porto Montenegro, nastao na temeljima vojnog brodogradilišta koje je opluživalo velike ratne brodove, sa lakoćom prihvatio Abramovičevo milijardu eura vrijedno ploveće čudo.
Proteklih dana Abramovič je na svojoj jahti krstario po Hrvatskoj obilaze i tamošnja ostrva, a danas je stigao u Boku odakle je u toku dana avionom odletio na napoznatu destinaciju. Na "Eclipse" koji je vezan na molu 1 Porto Montenegra, ruski oligarh se vraća u nedelju, a dana kasnije sa jahtom će isploviti iz Boke i nastaviti krstarenje Mediteranom.
Siniša Luković