FESTIVAL SINESTEZIJA

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 20. srpnja 2012. - 9:25
Autor: 

Od danas Herceg-Novi je domaćin novoj vrsti umjetničke inicijative i izložbe na otvorenom, festivalu Sinestezije od 20 do 29. srpnja. Kako najavljuju osnivači festivala Udruženje Sinestezija i dizajn-studio D-Bend u pitanju je work-in-progress izložba koja će čitavo područje Starog grada Herceg Novog tretirati kao otvoreni galerijski prostor i poligon za umjetničke, zvučne i vizuelne intervencije.
Festival Sinestezija pokreće se sa namjerom da se na kulturnu i turističku mapu Crne Gore upiše jedan sasvim novi format umjetničke manifestacije, posvećen gradu u kome nastaje i novom, kreativnom isčitavanju njegove bogate kulturne povjesti. Atraktivne lokacije, inspirativna urbana istorija, utvrđenja, bogato istorijsko i kulturno nasljeđe i odlična povezanost sa ostatkom bokeljskog zaliva samo su neke od prednosti koje Herceg Novi nudi.

Kao podvučena tema svakog izdanja festivala biraće se neki od momenata iz bogatog kulturno-povjesnog nasljeđa Herceg Novog. Prvo izdanje tematski će biti posvećeno originalnosti kroz prizmu karaktera – u novom čitanju antropološkog pojma novljanskih oriđinala. Oriđinali su konstanta u dugoj povjesti Herceg Novog – svaki od perioda imao je po nekog, ili nekoliko specifičnih likova koji su ušli u kolektivno pamćenje grada, prije svega zbog svojih specifičnih osobina, stavova ili ponašanja. Može se reći da su oni u lokalnom konktestu u najmanju ruku kontroverzna pojava – dok jedan dio lokalnog stanovništva uviđa njihove jedinstvene vrijednosti i originalnost, drugi ih se možda srame. Upravo stoga, festival želi da istraži i revalorizuje ovaj važan dio kulturne povjesti Herceg Novog, fokusirajući se na suštu originalnost, različitost, autentičnost i lucidnost novljanskih oriđinala – upravo vrijednosti koje festival Sinestezija želi da komunicira svojim programom.
Ovaj pojam biće prisutan kroz brojne programske cjeline. Najveći fokus biće na grupi 20 vizuelnih umjetnika iz čitavog regiona Jugoistočne Evrope koji će, uz podršku Erste Fondacije, slikati, izlagati i intervenisati u skrivenim kutovima i javnim prostorima Starog grada. Njihovi murali, totemi i radovi pratiće muzički program, radionice, ulični performansi, izložbe, specijalni program za djecu, žurke, urbane igre, takmičenja i još mnogo toga. Na preko 30 lokacija, umjetnici i publika će preuzeti Stari grad kroz "invaziju" umjetničkih intervencija, a jasnom namjerom da za sobom ostave veoma vidljive tragove koji će obogatiti već impresivne kamene ambijente.
"Na događaju posjetioci i prolaznici moći će da posmatraju kreativni proces umjetnika iz Crne Gore, Češke, Bugarske, i Srbije, koji će iscrtavati platna uz muzičku pratnju DJ-va; grupnu izložbu na temu Exotica (u zgradi bivše robne kuće "Mješovito") na kojoj će izlagati brojni dizajneri, ilustratori iz regiona, ali i učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore kao i učesnici konkursa za najbolji dizajn majice na temu Exotica. Izložbu Laserski samit jeftine grafike koja okuplja radove u crno bijeloj tehnici na A4 formatu 90 umjetnika iz regiona (galerija Josip Bepo Benković, od 27 jula)", navodi se u priopćenju.
Egzotični maskenbal-žurka na temu Džungla koji će se održati u Parku Boke, 27. srpnja. Muzika će biti u savršenom skladu sa mediteranskim i tropskim biljem parka "Boka" i glavnom temom festivala, za šta će se pobrinuti bivši umjetnički ravnatelj poznatog pariškog džez kluba, Luka Loco, koji će otvoriti žurku tropskim zvucima mambe, regea, i afričke rumbe.
"Uslijediće mu DJ Zhao iz Berlina, koji će remiksovati karakteristične ritmove iz raznih kutaka planete. Maskenbalu će prethoditi dvodnevna radionica za izradu maski koju će voditi novska umjetnica Izabela Matoš. Maskenbal se organizuje u duhu Sinestezije koja se zalaže da na inovativan način valorizuje sve ono što je karakteristično i lijepo vezano za tradiciju Herceg Novog", navode organizatori.
Tokom festivala ljubitelji sporta imaće priliku oprobati se u gađanju lukom i strijelom, naučiti tehniku slobodnog penjanja uz zidine tvrđave Forte mare, ali i da učestvuju u sada već tradicionalnoj trci Uzaskale kojom će 29. srpnja biti zatvoren festival. Za najmlađe posjetioce festivala biće organizirana dvodnevna likovna maštaonica na temu "Oživi drvo" (23. i 24. srpnja), u kojoj će djeca raditi rame uz rame sa gostujućim umjetnicima festivala. Kompletan festivalski program besplatan je i otvoren za učešće svih onih koji to žele, sa izuzetkom uvodne žurke gdje će ulaz koštati simboličnih 2 eura.
Festival je samo prvi korak u izgradnji šire umjetničke platforme posvećene istraživanju, edukaciji i produkciji na raskršću suvremenih vizuelnih komunikacija, povjesne i kulturne antropologije u oblasti bokokotorskog zaliva.