"KULTURA – MOST RAZVOJA"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 07. lipnja 2012. - 11:17
Autor: 

Regionalna konferencija pod nazivom "Svjetska baština i održivi razvoj: uloga lokalnih zajednica u upravljanju UNESCO-vim područjima" otvorena je danas u Kotoru. Regionalni konferencija je organizirana u okviru inicijative "Kultura – most razvoja", a u okviru obilježavanja 40. godišnjice UNESCO-ve Konvencije o svjetskoj baštini.
Skup je otvorila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović a o konferenciji i njenom značaju govorili su pomoćnica ministra kulture za kulturnu baštinu Lidija Ljesar i šef odsjeka za kulturu UNESCO-ve kancelarije iz Venecije Anthony Krause.

Na konferenciji učestvuju predstavnici Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Srbije Turske i Crne Gore.
Učesnici konferencije će razmijeniti mišljenja i definirati puteve za kvalitetnije upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom. Poseban akcenat biće dat uključivanju lokalnih zajednica u procese identifikacije, upravljanja i konzervacije područja svjetske baštine.
Prvog dana sastanka, predstavnici zemalja učesnica predstaviće primjere iz svojih sredina, sa posebnim osvrtom na teme, priprema i implementacija menadžment planova, očuvanje lokalnih znanja, jačanje lokalnog društvo-ekonomskog razvoja, pomirenje u konfliktnim područjima, primjeri dobrog upravljanja i slično.Drugog dana biće organizirana radionica posvećena razvoju ljudskih resursa kroz dvije teme integrisani procesi upravljanja kulturnom baštinom i učešće zajednice i razvoj kulturne baštine.
Na kraju konferencije koja se završava sutra biće donijeta regionalna platforma za razmjenu iskustava i planiranih aktivnosti vezanih za upravljanje svjetskom baštinom i drugim područjima pod zaštitom UNESCO.