Općina Kotor na konferenciji ”Ujedinjeni u različitosti “

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 05. studenog 2016. - 9:17
Autor: 

Predsjednik Općine Kotor dr.  Aleksandar Stjepčević je na poziv gradonačelnika Firence Daria Nardele, boravio u ovom talijanskom gradu gdje se od 2. do 4. 11.održalo drugo izdanje konferencije „Ujedinjeni u različitosti".

U studenom 2015.godine na inicijativu gradonačelnika Firence Daria Nardele i nadzorom komesara Nikolete Mantovani Pavaroti na konferenciji “Ujedinjeni u različitosti” su se okupili  gradonačelnici iz cijelog svijeta i potvrdili da su obrazovanje, kulturni razvoj, umjetnost i kultura ključni faktori za socijalni i ekonomski rast, te da treba poticati dijalog, spriječiti socijalne i ekonomske konflikte te uspostaviti jednakost među riječima ”kultura, ekonomski rast, socijalna stabilnost, mir”. Lokalne vlasti prve osjete posljedice krize, pa se iz tog razloga gradovi i njihovi gradonačelnici svakodnevno trude da pronađu rješenje, stoga dijalog između lokalnih zajednica može biti učinkovitiji, dok na državnom nivou, zbog složenosti upravljanja, on ne može biti neposredan. U tom smislu lokalne zajednice mogu imati značajnu ulogu za razvoj zajednice , a onda i države, zaključeno je na konferenciji.

U ime Općine Kotor konferenciji je prisustvovala i  savjetnica za međunarodnu suradnju Lena Pasinović. Događaju u Firenci su prisustvovali pored visokih predstavnika gradova i općina, državnih institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora brojne istaknute javne ličnosti iz svijeta politike, kulture,umjetnosti, sporta.

Susret stručnjaka i gradonačelnika iz cijelog svijeta pružio je priliku za razmjenu mišljenja i ideja na teme: klimatske promjene, jednakost kao kriterij za razvoj, upravljanje rizikom.

 

Organizator samita je gradska uprava grada Firence, a osnovni cilj je skretanje pažnje na socijalne konflikte, načine i mehanizme njihovog prevazilaženja.

“Ujedinjeni u različitosti” ima za cilj da izgradi mrežu koja će podržavati i implementirati specifične projekte, posebno one usmjerene na podršku i zaštitu kulturne baštine, gradsku “elastičnost” i održivi razvoj, da olakša akcije koje se generiraju  direktno iz potreba i ambicija lokalnih zajednica.

U finalu konferencije gradonačelnici su potpisali Firentiski Manifest "On Cities resilience to natural and man-made disasters, and hydraulic and hydrological risk mitigation" koji između ostalog ima cilj da promovira  sve neophodne akcije kako bi platforma"Unity in diversity" postala operativna u okviru UNeSCo-a i kao instrument suradnje između potpisnika Manifesta ali i Povelje iz 2015.godine.

Posebna pažnja je posvećena već usvojenim politikama koje su u praksi dale određene rezultate kako bi se pronašli operativni modeli u okviru primjera najboljih praksi koji bi se mogli primijeniti u vanrednim situacijama.

 

Pored  sudjelovanja na konferenciji, predsjednik Općina Kotor dr. Aleksandar Stjepčević se sastao s poduzetnicima, i  predstavio im mogućnosti za investiranje u Kotor.

U znak sjećanja i pamćenja velike poplave koja ne 1966. godine zadesila Firencu, konferencija je zatvorena službenom komemoracijom - obilježavanjem 50. godišnjice poplave. U znak zahvalnosti 60 zemalja koje su se solidarisale s Italijom, organizirano  je međunarodno okupljanje "Anđeli blata" kojem je prisustvovao predsjednik republike Italije Serđo Matarela.