CORNERS BALKANSKA XPEDICIJA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 22. travnja 2012. - 11:38
Autor: 

Prije nekoliko dana, u okviru projekta CORNERS krenula je Balkanska xpedicija s trideset umjetnika i istraživača iz 7 zemalja Europe koji putujući traže priče i inspiraciju za svoj rad. Ovaj umjetnički pothvat prelaska preko brdovitog Balkana započeo je u Zagrebu 15. 04. 2012., a završava u Rijeci 29. 04. 2012.
Dok je sjeverna Xpedicija istrazivala fenomene 'piazze', odnosno trga kao mjesta okupljanja, a kavkaska se bavila istočnjačkim 'bazarima', Balkanska se usredotocila na 'stanice' -'stanice' kao mjesta presjecanja puteva, mjesta cekanja i iscekivanja, dolazaka i odlazaka, mjesta susreta. Takva mjesta cemo potraziti i na stajalistima autobusa i vozova, ali i u drugim gradskim prostorima, kao što su trgovi, koji takodjer ponekad funkcioniraju kao stanice.

Ukoliko se 24.04. 2012. u 17.00 - 18.00 h nadjete na Dvorskom trgu u Cetinju, zadrzite se malo, pogledajte kakva smo vam iznenadjenja pripremili, sudjelujte u intervencijama - pridruzite nam se!
CORNERS Xpedicija je dio paneuropskog projekta CORNERS, a formirana je kao skupina sastavljena od umjetnikai i straživača koji i sami dolaze s evropskih margina i koji sa svojim domaćinima dijele iskustva, načine gledanja, metode rada i same umjetničke radove. Do sada su održane Sjeverna (Norveška i Švedska) i Kavkaska Xpedicija (Turska, Gruzija i Azerbajdžan), a u avgustu će se u sklopu Istočne Xpedicije istraživati granična područja Ukrajine, Poljske, Bjelorusije, Litve i Kaliningradske oblasti.
Balkanska Xpedicija traje od 15. do 29. travnja 2012, a suočava se sa starim i novim narativima, legendama i stereotipima na teritoriju ispresijecanom nekad nevidljivim, a nekad naglašenim granicama. Obići će Zagreb, Jasenovac, Užice, Prizren, Shkoder, Cetinje, Dubrovnik, Mostar, Rijeku i druga mjesta diljem Balkana. Svako mjesto na putu je svojevrsna stanica na kojoj će umjetnici i istraživači predstaviti svoje radove, izvesti akcije, sudjelovati u raspravama i okruglim stolovima te razmjenjivati priče sa svojim domaćinima.
CORNERS je suradnički projekt šest kulturnih organizacija iz četiri zemlje koje su na neki način smještene na rubovima Europe: Intercult i Umeå 2014 Europska prijestolnica kulture - Švedska, Exodos Ljubljana - Slovenija, Dugo More i Pogon– Hrvatska, Gradski kulturni institut, bivši Gdansk 2016 - Poljska.
Cilj projekta CORNERS je da se nečuveno čuje, da nevidljivo postane vidljivo – i da se osvrnemo na naš kontinent iz njegovih najudaljenijih uglova. CORNERS istražuje područja daleka od kulturnih, političkih i ekonomskih središta Europe, mnogima nepoznata. CORNERS mijenja perspektive stavljajući periferiju u centar pažnje.
U idućoj fazi CORNERS će razviti, koproducirati i distribuirati niz novih umjetničkih radova nadahnutih pričama iz uglova Europe. Želimo se ponovno povezati s mjestima koje smo posjetili tokom ekspedicija kako bismo izveli, prikazali i raspravljali s onima koji su nadahnuli naše radove.
CORNERS su podržali: Program Kultura Europske unije, Švedski institut,• Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Mesto Ljubljana, Ministarstvo za kulturo Republike Slovenije, Vijeće za umjetnost Sjeverne Irske i drugi.
Nevladina organizacija EXPEDITIO je pomogla oko organiziranja dijela Balkanske ekspedicije u Crnoj Gori.