IVICA I MORE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. travnja 2012. - 10:41
Autor: 

U vremenu moderne tehnologije, brzog tempa života i opšte trke za novcem i zaradom ljudi koji žive u skladu sa prirodom, uzimajući iz nje samo onoliko koliko im je dovoljno za najosnovniji život, prava su rijetkost.
Jedan od takvih „posljednjih Mohikanaca" je Ivica Novak iz Tivta, diplomirani mašinski inženjer i nekada glavni kontrolor u JNA za sudove pod pritsikom, a već godinama običan ribar i čovjek od mora.

Ivica Novak sigurno je jedistven u Boki zato što u ribolov odlazi isključivo malom drvenom barkom na vesla, bez motora koji, kako kaže, svojom bukom i isparenjima od goriva, devastira mir i ljepotu mora u najljepšem zalivu na svijetu – Boki Kotorskoj. On ima i poseban, reklo bi se gotovo filozofski odnos prema ribi od koje živi već skoro 20 godina i drži se devize da je iz prirode čovjeku dopušteno uzeti tek onoliko koliko mu je dovoljno da skromno preživi.
Novak koji je gost naše emisije o moru i pomorstvu „Neptun" je i ronilac i jedriličar a za jedrenje kojeg smatra „poezijoim kretanja", tvrdi da je najskuplji sport na svijetu koji zahtijeva vještinu, veliko znanje ali i ljubav prema moru i prirodi uopšte.
S.L.
 Audio: Ribar Ivica Novak

Audio: Vlasnik UNE Miško Lučić

Audio: IZ EMISIJE NEPTUN ZANIMLJIVOST KAMERON