REGATA TISUĆU OTOKA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 19. ožujka 2012. - 10:47
Autor: 

Riječki jedriličarski klub i Yacht Club Porto Montenegro objavljuju novu regatu uzduz jedne od najljepsih obala na svijetu Regata tisuću otoka od Rijeke do Tivta i nazad, koja će se odrzati od 20 - 30. rujna 2012.
Izbor kursa u ododbalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Umijeće je odabrati jedriti uz obalu ili na otvorenom moru, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujujuće čimbenike da na cilj stignemo prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrzi.

Regata tisuću otoka je idealna prilika jedriličarima pokazati svoj talent. Jedrenje od Rijeke do Porto Montenegra i natrag znači da regata prolazi među doslovno tisuću otoka. Otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Mljet u prvoj etapi koja kreće iz Rijeke treba ostaviti desno, a u drugoj etapi koja kreće iz Porto Montenegra ostaviti lijevo. Osim nekoliko oznaka na startu i cilju, nema drugih ograničenja kursa, i na volju je svakoj pojedinoj jedrilici odabrati najbolji kurs.
Start prve etape predviđen je u nedjelju 23. rujna iz Rijeke, s vremenskim ograničenjem od 3 dana za dolazak u Porto Montenegro. Uzduz rute od tristotinjak milja, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između mnogo otoka i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaljeva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruzenja poznatom diljem svijeta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 26. rujna, flota starta u četvrtak 27. rujna u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada 30. rujna u Rijeci.
Prijaviti se mogu jedrilice preko 9.0 m duljine, sa ORC Club ili ORC International svjedodzbom razvrstanja i indeksom stabiliteta većim od 110.
Prije starta u Rijeci odrzat će se i promotivna regata na kojoj će svaka jedrilica ugostiti jednog novinara koji će se moći in a taj način upoznati s jedriličarskim vjestinama.
Više o samoj regati, prijava, pravila na portalu www.thousandislandsrace.com