srpnja 2024

Petak, 05. srpnja 2024.

Večeras od 19 sati, Adijan Vuksanović će gostovati na Centralnoj informativnoj emisiji Televizije E. On će govoriti o današnjem sastanku na Vili Gorica, kod predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, kao i o drugim temama koje su aktualne.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir susrela se u srijedu s veleposlanikom Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Csabom Demcsákom. 

Bio je 6. jul 1991. godine. U improvizovanom centru u Sutormanu, JNA je mobilisala rezerviste koji su trebali biti poslati na ratište. U posebnom odjeljku, bila je grupa Albanaca iz Ulcinja koji su odbijali da se pridruže ratnom piru, a koji su, prema svedočenjima, bili zaduženi puškama bez municije.

U nastavku vam možete pročitati intervju prof. dr. sc.  Vande Babić Galić, posebne savjetnice  hrvatskoga ministra vanjskih i europskih poslova,  za Hrvatski glasnik.

1)  U javnim istupima rado govorite o Vašem bokeljskom podrijetlu, a upravo o povijesti i kulturi jednog od najljepših svjetskih zaljeva posvetili ste značajnu pozornost kroz Vaše dugogodišnje znanstveno djelovanje.

Iz tiska je izišao dvobroj Hrvatskoga glasnika 190/191, koji na više od stotinu stranica donosi presjek najzanimljivijih događaja iz društvenog i političkog života Republike Hrvatske i Crne Gore.

Glasilo Hrvata Crne Gore objavljuje ekskluzivni intervju s prof. dr. sc. Vandom Babić Galić, posebnom savjetnicom hrvatskoga ministra vanjskih i europskih poslova, koja govori o položaju ovdašnjega hrvatskog naroda te otvorenim pitanjima koji opterećuju dobrosusjedske odnose Crne Gore i Hrvatske.

Kazlišna predstava „Oliver Tvist”   (6+), druga natjecateljska  predstava u ovogodišnjoj selekciji, koju je režirao Milan Karadžić, bit će izvedena u petak,  5.7.,  u  21 sat,  u okviru Festivala mediteranskog teatra Purgatorije. Ova kazališna predstava rađena je u produkciji Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda.

Tradicionalna sportska manifestacija, koja doprinosi promociji bućarskog sporta i Olimpijade kao autohtonog proizvoda Tivta, tradicije i običaja, života i mediteranskog duha grada. Prvenstveno je namijenjena lokalnom stanovništvu, ali iz godine u godinu privlači sve veći broj turista. Manifestacija koja daje jedan poseban pečat ovom gradiću, jednu notu, uvijek rado pjevanu. Ona koja znači mnogo više od same igre i pravila, srž samog događaja su zapravo, druženje, zabava, puna trpeza.

Četvrtak, 04. srpnja 2024.

Druga po redu regata latinskog jedra - Vjera, jedrit će se u subotu, 6. 7., u Luštica Bay -u. Bit će to još jedna prilika da crnogorski jedriličari, entuzijasti i čuvari tradicije, u mediteranskom ambijentu nastave druženje i snaženje latinskog jedrenja kao autentične vrijednosti Jadrana. Regata počinje u 15:00 h.
Osim smotre i revijalne regate tradicionalnih brodica, posjetitelji će moći uživati u bazaru domaćih proizvoda, postavci umjetničkih slika i starih fotografija na otvorenom i zabave se na koncertu klape Jadran iz Tivta.

Četvrtak, 04. srpnja 2024.

Bokeljska Udruga Muzičara A capella Tivat nastavlja sa svojim nastojanjem da promovira  klapsku pjesmu i čuva od zaborava tradiciju višeglasnog a cappella načina pjevanja. Naime, kao treći po redu veliki projekt ove mlade Udruge, sačinjene od nekolicine entuzijasta i zaljubljenika u ovaj  glazbeni izričaj, a u okviru Festivala mediteranskog teatra Purgatorije 2024., u suradnji s Centrom za kulturu Tivat, Udruga organizira koncert  Klape Cambi. Koncert će se održati 6.7., u 22 sata, na Ljetnoj pozornici u Tivtu.

Mrvu više ljubavi, one koje tijekom godine ponekad prifali, skupili smo sinoć na jednom mjestu. U Kulturnom centru „Nikola Đurković“ svečano je otvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu, kada je, tradicionalno, predsjednik Općine Vladimir Jokić ključeve grada predao najmlađima. U ime djece primio ih je učenik Osnovne škole „Savo Ilić“ iz Kotora Vladan Radonjić.

Stranice