listopada 2010

Srijeda, 27. listopada 2010.

Nevladina udruga „Kamelija" i Mjesna zajednica Stoliv organiziraju tradicionalnu manifestaciju Kostanjada 2010 31. listopada (nedjelja) sa početkom u 11 sati. Program obuhvata prezentiranje i degustiranje proizvoda od kostanja, zdrave hrane, degustiranje domaćih vina, izložbu radova likovnih umjetnika i dječjih školskih radova, jedriličarsku regatu ispred Stoliva, izlet pješačkom stazom u Gornji Stoliv i na brdo Vrmac. U domu kulture Stoliv u13 sati bice prezentirana knjiga „Planinarski vodič Crne Gore". Sportski dio programa planiran je na terenima „Pod kostanje".

Sinoc je u Vladinom domu na Cetinju predstavljen novi redizajnirani Crnogorski dnevni list Pobjeda, povodom 66 godina postojanja. Przentaciji novog dizajna lista prisustvovali su najvisi drzavni zvanicnici Crne Gore, predstavnici Vlade, Skupstine, celnici vjerskih zajednica, diplomatski kor, kao i vodeci ljudi stanih i domacih kompanija koje posluju u Crnoj Gori. Zvanice je pozdravio Izvrsni direktor Pobjede Miodrag Ivanovic koji je kazao "Pobjeda zatvara jedno poglavlje - krug od oslobođenje do osamostaljenja.

Četvrtak, 21. listopada 2010.

Premijer Milo Djukanović i predsjednik egipatsko-švicarske kompanije „Orascom" Samih Sawiris danas su ozvanicili početak pripremnih radova na izgradnji luksuznog turističkog kompleksa „Luštica Development" na tivatskom dijelu poluostrva Luštica.

Dvojica stručnjaka Pomorskog trening centra „Azalea" iz Bijele  trening menadžer Srećko Tripović i instruktor, upravitelj stroja Predrag Dulić, stigli su juče u Taravu, glavni grad pacifičke države Kiribati gdje će naredne dvije nedjelje provesti obučavajući i stručno usavršavajući instruktore tamošnjeg Centra za obuku pomoraca.

Srijeda, 20. listopada 2010.

Dvojica stručnjaka Pomorskog trening centra „Azalea" iz Bijele  trening menadžer Srećko Tripović i instruktor, upravitelj stroja Predrag Dulić, stigli su juče u Taravu, glavni grad pacifičke države Kiribati gdje će naredne dvije nedjelje provesti obučavajući i stručno usavršavajući instruktore tamošnjeg Centra za obuku pomoraca.

 Tivat 18.10 2010 god. Nakon više od vijeka promenadom su povezana dva odvojena dijela grada, obala Pine I Seljanovo do crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi. Šetaliste kroz marinu Porto Montenegro otvorena je za sve građane I posjetioce Tivta i marine.
Saopštenje za medije kompanije Adriatic Marinas Porto Montenegro Tivat:
Porto Montenegro, nautičko naselje u razvoju, sa zadovoljstvom najavljuje da će šetalište cijelom dužinom Porto Montenegro marine biti otvoreno za posjetioce svakog dana, od 7 ujutru do ponoći.
Nakon osnivanja austro-ugarske mornaričke baze davne 1889. godine, pristup ovom dijelu obale bio je zabranjen civilnim licima. Sada, 121 godinu kasnije, a zahvaljujući transformaciji mornaričko-remontnog zavoda u luksuzni nautički centar, građani i svi posjetioci Tivta u mogućnosti su da uživaju u 4 km dugačkoj promenadi koja povezuje lučicu Kalimanj i Donju Lastvu.
Šetalište duž Porto Montenegro marine, dugo 1km, popločano je prirodnim kamenom, dekorisano sadnicama palmi, i drvenim klupicama za odmor. Porto Montenegro promenada predstavlja prirodni produžetak obale Pine, prolazi pokraj stambenog i maloprodajnog prostora Teute, koji uključuje salon namještaja, restoran i bar, prodavnicu delikatesnih namirnica, butik, kafe-knjižaru. Šetalište dalje vodi pored malog mandraća, zatim pored budućeg muzejskog prostora i završava na samo nekoliko koraka od zgrade nekadašnjeg Doma Vojske.
Novi režim saobraćaja omogućava posjetiocima da marinom šetaju svakog dana od 7 sati ujutru do ponoći. Čini nas srećnim, što nakon više od 100 godina, Tivtu vraćamo ovaj dragocjeni dio obale, što vjerujemo doprinosi povećanju atraktivnosti turističke ponude grada.

Ponedjeljak, 18. listopada 2010.

Ministarstvo uređenje prostora i zastite zivotne sredine u suradnji sa Atlas televizijom i NVO Expeditio iz Kotora poceli su realizaciju projekta "Moj grad - moj dom". Cilj projekta je da se kroz niz edukativnih i afirmativnim emisija, podigne svijest građana Crne Gore o principima održivog razvoja kada je u pitanju život u gradovima, ocuvanje kulturne bastine, ekologije, razvoj kulture zivljenja. Serijal od 35 kratkih prica iz razlicitih gradova i sredina Crne Gore, na TV Atlas otpoceo je prvom emisijom - Korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva.

Četvrtak, 14. listopada 2010.

Tivat 14. 10. 2010 god. Za devet mjeseci ove godine u svim vidovima smještaja na Tivatskoj rivijeri boravilo je 37.077 zvanično prijavljenih turista koji su, prosječno se zadržavajući 6,09 dana, realizovali ukupno 225.821 noćenje. Posjeta u prva tri kvartala ove godine 19,5 odsto je bolja nego u istom priodu lani, a realizovano je 9,03 odsto više noćenja nego za devet mjeseci 2009 – saopšteno je na konferenciji za novinare koju je priredila Turistička organizacija Tivat.
Prema riječima direktorice Turisticke organizacije Tivta. Dubravke Nikčević u glavnoj ljetnoj sezoni od početka juna do kraja avgusta u Tivtu je boravilo 30.270 turista, 19 odsto više nego u ljeto 2009-te, a ostvareno je 203.064 noćenja što je oko 8 odsto bolji rezultat nego u uporednom prošlogodišnjem periodu.
Kada se tome dodaju podaci o broju nautičkih tursita koji su svojim jahtama posjetili Tivat, a koji se po do sada važećim propisima nisu evidentirali niti plaćali boravišnu taksu lokalnoj TO, proizilazi da je Tivat ove godine imao izuzetno dobru turističku „žetvu".
„Što se vanpansionske potrošnje tiče, ti podaci tek treba da se sumiraju i analiziraju ali u kontaktima sa ugostiteljima, rečeno nam je da je ona generalno na nivou prošlogodišnje."- kazala je Nikčević posebno naglašvajući činjenicu da je Tivat ove godine dobio nekoliko eskluzivnih novih objekata, poput restorana i lokala u prvoj rezidencijalno-poslovnoj zgradi nautičkog centra „Porto Montenegro", elitni restoran „Prova" kategorije 5 zvjezdica i novouredjeno kupalište i restoran „Račica" u Krtolima.
Kako se navodi u materijalima koji su distribuirani novinarima, i „Porto Montenegro" iako je još u izgradnji, imao je uspješnu sezonu pri čemu je bilo popunjeno oko 90 odsto vezova u toj marini, otvoren je granični prelaz i 8 novih trgovinsko-ugostiteljskih objekata, dok trenutna popunjenost kapaciteta marine iznosi 85 odsto.
„Osim samih rezultata što se posjete turista tiče sa kojima smo veoma zadovoljni, izuzetno su nam bitni i utisci naših gostiju sa kojima takodje možemo biti izuzetno zadovoljni. U tradicionalnoj anketi turista ove smo godine anketirali ukupno 1.656 turista od kojih su njih 458 sa engleskog, ruskog, češkog, madjarskog i njemačkog govornog područja. Oni su ukupnoj turističko-ugostitlejskoj ponudi Tivta dali ukupnu prosječnu ocjenu od 3,65 što je tek neznatno niže od prošlogodišnje rekordne kada smo imali ocjenu od 3,71."- istakla je Nikčevič naglašavajući da je najbolje sa 4,21 ocijenjen kvalitet osoblja, a tradicionalno visoke ocjene dobili su kvalitet hrane (4,06) i kvalitet smještaja (3,88). Najbolju do sada ocjenu od kada se ankteta pravi dobila je čistoća grada (3,69) dok su turisti najslabije ocijenili organizaciju saobraćaja (2,91).
„Posebno nas raduje što su nam strani turisti iz zemalja koje nisu sa područja bivše Jugoslavije, ove godine dali veoma dobre ocjene. Ipak, najbolja potvrda da smo na pravom putu su brojne pohvale naših već tradicionalnih gostiju koji ne kriju zadovoljstvo velikim promjenema na bolje u izgledu, uredjenosti i kompletnoj ponudi Tivta koje su postignute u proteklih godinu dana."- zaključila je Nikčević.
Ona je dodala da je Turisticka organizacija Tivta već krenula sa serijom propagandnih nastupa na sajmovima turizma u susret predstojećoj sezoni, za što se priprema i set novog propagandnog materijala – novi objedinjeni katalog hotelskog i privatnog smještaja, novi opšti turistički prospekt Tivta i redizajnirana mapa grada. Nakon nedavno okončanog nastupa na sajmu turizma u Novom Sadu, Tivćani će prvi put u istoriji turizma samostalno nastupiti od 7. do 11. novembra na velikom medjunarodnom sajmu turizma u Londonu.
Siniša Luković

Gradonacelnik Tivta Miodrag Kankaras danas je u zvanicnoj posjeti primio pjesnike iz Hrvatske, kotorskog biskupa Iliju Janjica, generalnog konzula Republike Hrvatske Boza Vodopiju i konzula prvog reda Radojka Nizica. Gradonacelnik Tivta Miodrag Kankaras istakao je znacaj suživota tolerancije ocuvanja kulture i kulturne bastine Hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.
U Povodom 600- te obljetnice crkve Blažene Djevice Marije u  galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu održano je knjizevno vece „Hrvatski književnici svojim sunarodnjacima u Boki Kotorskoj."

Sinoć je u prepunoj katedrali Svetog Tipuna uz zvona, Udruženje kompozitora Crne Gore dodjelilo je Nagradu za životno djelo profesoru Nikoli Nikši Čučiću na koncertu koji je tom prigodom organiziran. Nagradu je uručio predsjednik Udruženja kompozitora Crne Gore Zlatko Baban. Muzikolog Dr. Slobodan Jerkov je govorio o stvaralaštvu, radu i doprinosu u razvoju opšte muzičke kulture, profesora Nikole Čučića u toku pedesetogodišnjeg rada. Na koncertu su nastupiti vokalni instumentalni solisti, ženska klapa Moderato Cntabile i Katedralni zbor Svetog Tripuna čiji je prof.

Stranice