Gracija Filipović među 10 najvećih europskih glumačkih nada

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 14. siječnja 2022. - 9:08
Autor: 

Glumica Gracija Filipović, koja je prvu glavnu ulogu u dugometražnom filmu ostvarila u nagrađivanoj "Murini" Antonete Alamat Kusijanović, uvrštena je u program European Shooting Stars koji svake godine za vrijeme Berlinala predstavlja glumačke nade europske kinematografije.

"Impresionirani smo njezinom intuitivnom i originalnom glumom koju izvodi s razinom zrelosti iznenađujućom za njezine godine," objasnio je žiri svoju odluku da ju uvrsti u program European Shooting Stars. 

Kako napominju iz HAVC-a, zahvaljujući brojnim nagradama "Murini", od kojih je najznačajnija Zlatna kamera u Cannesu, Graciji je suradnja s Antonetom donijela međunarodnu vidljivost i priznanje, što je, naposljetku, i doprinijelo uvrštenju u ovaj prestižni program. 

Filipović kaže kako je jako sretna i uzbuđena i velika joj je čast biti dijelom jednog takvog programa. "Naravno da ima malo i treme, pogotovo uzimajući u obzir da sam mlađa od ostalih koji su izabrani, ali mislim da je ovo super način za poticanje mladih europskih glumica i glumaca, ali i prilika za upoznavanje bitnih ljudi na europskoj filmskoj sceni i promociji na međunarodnoj razini. Sve u svemu, jedva čekam ići na Berlinale i vidjeti kako to sve skupa izgleda", rekla je.

Ona je ujedno i najmlađa sudionica Shooting Starsa ove godine te jedna od najmlađih sudionica programa (rođena je 2002.).

Glumila je u kazalištu u Dubrovniku, a prvi film ("Mali debeli rakun" redateljice Barbare Vekarić) snimila je 2004. godine. Njezina suradnja s redateljicom Antonetom Alamat Kusijanović započela je kratkometražnim filmom "U plavetnilo" (2017.) i nastavila se u "Murini".

Oba filma dobila su mnogobrojna međunarodna priznanja i nagrade - "U plavetnilo" je, između ostalih, nagrađen u Berlinu i Sarajevu, a "Murina" je ovjenčana Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film u Cannesu 2021. Osim glume Gracija Filipović je profesionalna plivačica i step plesačica. Studira biologiju u Zagrebu.

Jubilarno 25. izdanje programa European Shooting Stars, u kojem sudjeluje sedam glumica i tri glumca, održat će se u hibridnom obliku od 11. do 14. veljače, odnosno tijekom prvog vikenda 72. Berlinala.

Sudionici će se za to vrijeme imati prilike upoznati s mnogim casting direktorima, producentima, filmašima, novinarima i ostalim ključnim stručnjacima iz filmske industrije. 

Posljednji dan će se održati svečana dodjela European Shooting Stars nagrade koja će biti uručena svim sudionicima programa.

European Shooting Stars projekt je koji organizira European Film Promotion (EFP), europska organizacija nacionalnih filmskih agencija nastala s ciljem umrežavanja na zajedničkim projektima promocije europskih filmskih talenata u svijetu. 

EFP već godinama organizira nekoliko programa na prestižnim svjetskim festivalima (Cannes, Karlovy Vary, Busan, Toronto), a Hrvatski audiovizualni centar član je od 2009. godine.

Neki od dosadašnjih polaznika programa su Carey Mulligan, Alicia Vikander, Maisie Williams, Riz Ahmed, George MacKay, Domhnall Gleeson, Daniel Brühl.

Gracija je četvrta hrvatska glumica koja je primljena u taj program - njezine prethodnice su Zrinka Cvitešić (2010.), Marija Škaričić (2011.) i Tihana Lazović (2016.), a producentica Ankica Jurić Tilić je 2018. bila članica žirija koji odabire sudionike. 

Uz hrvatsku glumicu ove su godine uvršteni još Marie Reuther (Danska), Anamaria Vartolomei (Francuska), Emilio Sakraya (Njemačka), Clare Dunne (Irska), Hanna van Vliet (Nizozemska), João Nunes Monteiro (Portugal), Timon Sturbej (Slovenija), Evin Ahmad (Šveska) i Souheila Yacoub (Švicarska).

(Hina)