Zašto se ubija tivatski sport?

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. lipnja 2015. - 9:47
Autor: 

Hvaleći se pomacima u oblasti turizma, novim asortimanima koji se nude, ljudi nadležni ne samo za sadašnjost, nego i za budućnost i prošlost Tivta čini se rade sve kako bi ubili ono što pored kulture jedno društvo čini zdravim. Sport! Namjerno ili ne pokazaće vrijeme, kao što će odgovorni morati i da odgovore: zbog čijih interesa. Opština Tivat, koja se ponosi jednim od najvisočijih i najstabilnijih budžeta u Crnoj Gori, mizerna sredstva odvaja za sportske klubove, te otud i ne čudi što ih je većina pred gašenjem ili u stanju kliničke smrti.

Zbog toga Bokeški Forum insistira da se veća sredstva iz budžeta ulože u sport i kulturu. Jer sav ovaj beton, hoteli i zgrade koje niču kao pečurke poslije kiše neće vrjedjeti ništa ukoliko uništimo kulturu i identitet domicilnog stanovništva. A uz dužno poštovanje, njegovanjem kriketa i sličnih sportova, ulaganjem u nešto što nema veze sa bokeškom tradicijom i kulturom to se čini. Mi jednostavno nemamo sluha za kriket, bejzbol... Ali imamo za recimo bućarsku Olimpijadu...

Zašto je Arsenal, simbol i nekad ponos Tivta, klub za koji se sve do početka nesretnih 90 godina tražila karta više tu gdje jeste. Bez pomoćnog terena, najtragičnije bez podmladka. Zašto se niko ne okrene za jedriličarima, bućarima, zašto Tivat nema vaterpolo klub, šta je sa spektakularno najavljivanim bazenom, zašto je bukvalno otjerana manifestacija „Bokeški triatlon“, zašto rukometaši nemaju novca za izlazak u Evropu koju su na parketu pošteno izborili... Zašto se veliki broj sportskih entuzijasta svakoga jutra budi sa pitanjem: kako sastaviti kraj sa krajem?  Zašto se ubija tivatski sport?  Da li se to radi iz sebičnih interesa, kako bi se otvorila vrata nečemu što nije Tivat i što Tivćani ne žele. To su pitanja na koja mi iz NVO „Bokeški Forum“ tražimo odgovor, što hitnije... Zarad Tivta, zarad Boke. Već sjutra može biti kasno.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Za Glavni odbor  NVO „Bokeški Forum“

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Doc.dr Andrija Petković