Počelo SP u jedrenju - na talonu olimpijske vize

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 14. kolovoza 2023. - 7:38
Autor: 

Svjetsko prvenstvo u jedrenju počelo je jučer  na regatnom polju u Hagu. Ovo je najvažnije natjecanje  za olimpijsko jedrenje u ovoj godini,  s obzirom na to  da se jedriličari bore za prve viza za Olimpijske igre.

Uzdanice Crne Gore, Milivoj Dukić i Ilija Marković nisu počeli natjecanje u skladu s očekivanjima i nadanjima, naprotiv.

„Milivoj Dukić, koji je tri puta bio učesnik Igara, odjedrio je mnogo bolje od Markovića, zauzeo je 31 i 12 mjesto, pa je trenutno na 40. mjestu. Sa ove pozicije, koja vodi u finale, odnosno zlatnu grupu, trenutno nije blizu olimpijske vize. Ilija Marković je očigledno izgoreo u prevelikoj želji. Prvu regatu je završio na 63. mjestu, zatim je na startu zabilježio prestup, koji nosi,maksimum bodova bez,mogućnosti da se iskupi, te se na kraju prvog dana nalazi na 133. mjestu. Na programu su  još dva kvalifikaciona dana, odnosno četiri regate, a samim tim i dovoljno prilika da Dukić i Marković poprave plasman, stignu do finalne grupe i nastave borbu za osvajanje jedne od viza za Olimpijske igre. Mjesto na Olimpijskim igrama u klasi ILCA7 na ovom takmičenju može da obezbjedi svega 16 nacija. Države učesnice šampionata planete, mogu da imaju samo jednog jedriličara na OI u Parizu. Trenutno, lidersku poziciju drži Tonči Stipanović iz Hrvatske koji je zauzeo dva prva mjesta, slijede ga Majkl Beket iz Velike Britanije i Pavlos Kontides sa Kipra. Od ostalih jedriličara iz regiona, Filip Jurišić (Hrvatska) je na 39. mjestu, Žan Luka Zelko (Slovenija) na 45., Bruno Gapić (Hrvatska) na 51. mjestu, Nikola Banjac (Srbija) na 113. mjestu“ – priopćavaju iz JK Delfin.