Bućarska olimpijada - proslavljeno žensko bućanje i bogata tradicija ekipe Brđanin

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 02. rujna 2023. - 17:02
Autor: 

Ovogodišnji organizatori i domaćini tivatske Bućarske olimpijade, Bućarski klub Brđanin pobrinuo se da 67. izdanje ove sportsko-kulturne manifestacije bude nezaboravno te da osim po ljepoti igre koja privlači i nove generacije, ostane upamćeno i po feštama koje su značaj ove manifestacije izdigle još na veći nivo.

„Ova manifestacija traje već 71. godinu, ona je sportsko-kulturnog karaktera i nekako je naglasak bio na sportsko-takmičarskom dijelu. Mi smo to ove godine htjeli promijeniti, baš zbog toga što je od nas sve i počelo 1952. godine. Ovo je stvar identiteta za sve nas, igrao je moj otac, moj đede, moj prađede, a isto je sa svakom porodicom u naselju Mažina, stoga smo odlučili da ove godine manifestacija bude prikaz života mediteranskog čovjeka, kroz muziku, kroz gastronomski dio i naravno kroz takmičarski dio, Ovdje vlada neki mir i spokoj. Svi posjetioci koji dođu ovdje svoje brige i pritiske iz svakodnevnog života ostave na nižoj nadmorskoj visini i dolaze ovdje da bi jedni drugima pružili osmjeh, da bi se družili, da bi im se djeca družila, da bi im supruge ćakulale,” ispričao je kapiten BK “Brđanin”, Mato Krstović.

Sve od 22. 77., na Đurđevom brdu,  u tivatskom naselju Mažina se uživalo uz raznovrstan program,  koji je BK Brđanin uz pomoć prijatelja organizirao, a posebno je obilježen 11. 8., dan kada je davne 1952. sve počelo te se uz sjajan program ispunjen muzikom Ansambla Toć na pravi način obilježio rođendan tivatske Bućarske olimpijade.

Takva dobra atmosfera je ponovljena i sinoć, završnom feštom u okviru 67. izdanja tivatske Bućarske olimpijade, Nakon revijalnih susreta muških i ženskih ekipa ovogodišnjeg i narednog domaćina Brđanina i Kalimanjca, uslijedila je ceremonija dodjele pehara i medalja za žensku olimpijadu, a onda i ceremonija predaje olimpijskog plamena. Za dobru zabavu i uživanje u kvalitetnoj muzici se pobrinuo bend Crveno i crno.

Odana je počast nasljednicima dugogodišnjih prijateljima Bućarske olimpijade, a kao posebno iznenađenje svim prisutnima se obratio poznati hrvatski pjevač Petar Grašo.  Večer je bilo posvećenoa ovogodišnjem i narednom domaćinu Bućarske olimpijade i damama,  koje su ove godine igrale u posebnoj kategoriji.

“Ove godine smo po prvi put organizovali Žensku bućarsku olimpijadu, na taj način što smo sve ženske ekipe uparili da se susreću između sebe. Nisu nastupale u muškoj konkurenciji, tako da je sve bilo znatno ravnopravnije,” dodao je Krstović.

U žestokoj konkurenciji od sedam ženskih timova, najboljim su se pokazale članice bućarske ekipe Brđanke, koje nisu samo osvojile prvu žensku bućarsku Olimpijadu, već su nastavile natjecanje  u osmini finala u muškoj kategoriji, među 16 najboljih ekipa. Postale su jedna od osam najboljih bućarskih ekipa na ovogodišnjoj olimpijadi što je privuklo još veće interesovanje javnosti za ovu tradicionalnu manifestaciju.

Jedna od prvih članica BK Brđanin, Marijana Mikša ponosna je na uspjeh svojih suigračica, ali i na veliki korak koji je napravljen od 1986. kada su prve žene krenule sa sudjelovanjem  u Bućarskoj olimpijadi.

„Ponosne smo što smo Brđanke odakle je i počela da se igra olimpijada. Na početku nije bilo nijedne ženske ekipe, već samo muškarci, Nije nam bilo svejedno, ali skupile smo hrabrost da se “uhvatimo u koštac” i s muškarcima. Prvo smo igrale sa našom muškom ekipom Brđanin koji su bili pravi kavaljeri, Izuzetno sam ponosna što smo mi počele i utabale put i ostalim ženama i djevojkama,” ispričala je Mikša.

Zahvaljujuću ovakvoj prekretnici i utabanom putu, njihove nasljednice su postajale reprezentativke i osvajale su medalje. Upravo tako su Brđanke i sinoć osvojile pehar za zasluženo prvo mjesto u tivatskoj Ženskoj bućarskoj olimpijadi. Jedna od članica pobjedničkog tima Nives Sindik, zahvalila je organizatorima na podršci i pozvala da se veće učešće žena u olimpijadi nastavi.

“Moram napomenuti da je organizator svakoj od šest ženskih bućarskih ekipa koje su se prijavile ove godine posebno ukazao pažnju, takmičile smo se među sobom. Mi smo osvojile prvo mjesto, ali sve žene su se trudile i imale jako kvalitetne ekipe, tako da se nadam da će tako nastaviti i ubuduće, te da će se žensko bućanje razvijati u Tivtu, jer imamo oko 50 sigurnih muških ekipa i treba da se potrudimo da i žena bude što više,” ispričala je Sindik.

Lijepa tradicija igranja buća u Tivtu se prenosi s koljena na koljeno te je organizatorima iz BK Brđanin bio cilj da novim izdanjem olimpijade zainteresira  i nove generacije za ovaj interesantni sport, ali i kvalitetno druženje koje ide uz njega. Ovom prilikom je odana počast i najstarijim članovima ovog kluba koji čuvaju tradiciju i nesebično je dijele sa novim generacijama. Kao najstariji Brđanin, posebno priznanje je dobio Zvonko Vuksanović.

“Buće igram od sedam godina starosti, pa do dana današnjeg. I ove godine sam igrao, sa svojih 77 godina bio sam najstariji igrač. Svake godine je interesovanje sve masovnije i masovnije, te se vidi da je zanimanje za ovaj sport sve veće,” kazao je Vuksanović.

Preostalo je da se u nedjelju odigra finale (između ekipa Palme i Bacchusa), ali i nadmetanje za treće mjesto 67. Bućarske olimpijade (između ekipa No name i Češljar), da bi se sljedeće godine održavanje 68. izdanja prepustilo u ruke BK Kalimanjcu  te da bi se ova lijepa tradicija nastavila i da bi se mlađim generacijama ukazalo na značaj očuvanja ovog znamenitog nasljeđa.

Izvor teksta: mediabiro.tv