Radovi renomiranih zagrebačkih slikara –uskoro u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 13. kolovoza 2019. - 10:04
Autor: 

Muzej i galerija Tivat ovoga ljeta nastavlja s likovnim programom vrijednim pažnje stručne i šire javnosti,  koji je započet prošle (2018.) godine izložbom „Ususret prirodi“. Njime se potiče  održavanje kulturne manifestacije kojom se želi educirati  šira javnost za trenutnu likovnost u Hrvatskoj i kulturnu povezanost s Crnom Gorom, posebno s prostorom Boke kotorske, odnosno Tivtom.

Posebna je prilika  što će se u ovoj upravo obnovljenoj i uređenoj tivatskoj gradskoj galeriji od 16. 8. do 6. 9. na izložbi „Likovne korelacije Tivta i Zagreba“ predstaviti radovi troje renomiranih likovnih umjetnika, koji kroz izuzetno zrele, a vrlo aktualne pristupe slikarskom izrazu potvrđuju individualne odnose prema svijetu u kojemu živimo. Riječ je o slikarici Lei Popinjač(1981.) i slikaru Pavlu Pavloviću(1983.) iz Zagreba te Momčilu Macanoviću(1966.) iz Tivta. Svo troje slikaju u tehnici ulja na platnu, koju koriste na različit način, likovno se izražavajući figuracijom(Macanović i Pavlović) na tragu realističnog ili bespredmetno (Popinjač). Vrijedno je isticanja da će posjetitelji  moći dobiti neposredan uvid ne samo pojedinačno u njihove radove, nego i dopunjuju li se (i kako) – njihovi izrazi kada su postavljeni zajedno (kao što je slučaj na ovoj kolektivnoj izložbi).

Izložba se otvara u petak, 16. 8. u večernjim satima (21 čas) u organizaciji Muzeja i galerije Tivat s Jelenom Bujišić, direktoricom i kustosicom galerije, a u stručnoj suradnji s kustosicom Nevenkom Šarčević iz Zagreba. Manifestaciju i boravak umjetnika u Boki kotorskoj podržava i Općina Tivat s potpredsjednikom Ilijom Janovićem. Tivatskoj publici želimo da prepozna zanimljivost, ali i vrijednost ovih kulturnih događaja kako za likovnu scenu tako i za sam grad Tivat.

 

Kratke biografije likovnih umjetnika

Momčilo Macanović je rođen (1966.) u Nikšiću. Godine 1993. diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Pavla Pejovića. U Crnoj Gori i inostranstvu  izlagao je zapaženo na mnogim samostalnim i više od pedeset kolektivnih izložbi.

Učesnik je brojnih regionalnih slikarskih kolonija, i dobitnik nagrada i priznanja (poput Prve nagrade za sliku “Biciklista” na izložbi „Različitost zajedništva“ Kulturnog centra Kovin, Nagrade za slikarstvo EXTEMPORE, Piran, 2005., Prve nagrade za skulpturu FLU, Cetinje). Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1994. godine. Živi i radi u Tivtu kao slobodan umjetnik.

 Pavle Pavlović je rođen (1983.) u Beogradu. Slikarstvo je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Zlatka Kesera. Diplomirao je (2010.) pod mentorstvom profesora Zoltana Novaka. Od 2016. godine, asistent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na slikarskom odsjeku. Izlagao je na deset samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama, a za svoje je radove dobio različite nagrade i priznanja (među kojima se ovom prilikom ističu 2016. Nagrada Iva Vraneković, 33. Salon mladih, 2019. De/konstrukcija slike, Leipzig, Germany). Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu i Samoboru.

 Lea Popinjač je rođena (1981.) u Zagrebu. Studije modnog dizajna diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu (2003.), zatim je radila u tekstilnoj struci, a potom (2006.) upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nakon što je diplomirala u klasi profesora Zlatana Vrkljana (2012.) radi kao profesorica likovne umjetnosti u Gornjogradskoj gimnaziji. Godine 2014. započela je vanjsku saradnju s Tekstilno-tehnološkim fakultetom, najprije kao asistentica, zatim kao profesorica pri skupini kolegija iz područja kreiranja tekstila. Od 2016. godine članica je umjetničke grupe „EDU GRUP-a“,  koja se bavi umjetničko-edukativnim aktivnostima. Kontinuirano slika i izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama te sudjeluje na umjetničkim rezidencijama, likovnim simpozijima i kolonijama u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.