Priča o ženama i umjetnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 10. ožujka 2017. - 9:23
Autor: 

„Žene intenzivno stvaraju kroz čitavu povijest, a stvarale su najviše u propadljivim i osjetljivim materijalima, ostavljale su iluminacije rukopisnih knjiga i radile u tkanini; kada su klesale i slikale, radove je potpisivao majstor radionice,kada su nalazile način da se školuju za umjetničku profesiju, njihova su imena brisana, ili mijenjana u muška, radi lakše prodaje. Vrijeme, koje je označilo ulazak na akademije, 19. vijek, nije ih školovalo za profesionalne umjetnike; njihova je inferiornost, pokornost njegovana istom gorljivošću, kojom se zahtijevalo da budu dobro odgojene i da svoju kreativnost zadrže u sferi „ženskog”, „intimnog”, „nježnog”, u pravilu nesposobnog za stvaranje „velikog”, ili „majstorskog”, muškog. Tako danas nemamo ženski ekvivalent „starom majstoru”, a oznaka bi „stare majstorice”, što nije samo moja primjedba, imala sasvim druge konotacije“, istakla je sinoć Maja Marović, na otvaranju izložbe „Umjetničke vještine i kreativnosti Tivćanki“ u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu.

Marović kaže da žene trpe mnoge nepravde od nastanka svijeta, a da je to umnogome utjecalo na njihovu želju za umjetnošću i iskazivanjem svojih talenata. Mnogobrojnim posjetiteljima predstavljeni su radovi 30 kreativnih Tivćanki, a one su se, sudeći po djelima, najviše oprobale u slikarstvu. Među radovima mogu se vidjeti i kreacije od voća, slikanje na svili, kao i mnogi drugi interesantni radovi.

Sudionice ove izložbe bile su: Elena Begu, Anuška Vlahović, Ružica Lazarević, Luce Golub, Hana Mirkov, Valentina Mirkov, Slađana Božinović, Anka Čavor, Mirjana Vuksanović, Milica Rajčević, Ružica Ciko, Slavka Kordić, Sanja Matijević, Ljiljana Matijević, Maja Perfiljeva, Biljana Račeta, Mirjana Ardelić, Slađana Ilić, Tanja Nikolić, Gorica Nikšić, Iva Čelanović, Ana-Marija Pasković, Anka Marković, Dragica Krivokapić, Radojka Tepavac, Gordana Stevanović, Iva Petković, Sanja Kosovac, Jana Farkaš i Milanka Labović - Moler.