Predstava Otac - najbolja predstava Purgatorija

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 31. kolovoza 2023. - 13:05
Autor: 

U nastavku, u cijelosti prenosimo Odluku o dodjeli nagrada na ovogodišnjem 18. Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2023.

 

Na osnovu člana 10 stav 1 Odluke o Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije br: S-39/23 od 19.06.2023.g. žiri u sastavu Mirko Vlahović, glumac, predsjednik žirija, Željka Turčinović, dramaturškinja, Stela Mišković, dramaturškinja, nakon 9 odgledanih predstava u zvaničnoj selekciji 29.08.2023. godine u Tivtu, donosi

 ODLUKU O DODJELI NAGRADA na 18. Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2023

 

 

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU, jednoglasno se dodjeljuje predstavi

             

OTAC

u produkciji pozorišta Atelje 212 Beograd, Srbija

 

Obrazloženje:

Reditelj Paolo Mađeli u predstavi „Otac“ upečatljivim rediteljskim sredstvima, kroz složenu dramaturšku strukturu, iščitava sveobuhvatnu tragičku temu propadanja čovjekovog uma nagriženog demencijom i u njoj sve strahote tog procesa, te bespomoćnost samog čovjeka i njegovo stradanje, nasuprot suštinskoj potrebi za bližnjim. Za ljubavlju. Za toplinom onoga što je poznato. Za domom. Djetinjstvom. Za suštinom. Pouzdanim rediteljskim postupkom gradi autentičnu teatarsku magiju, uvlači nas u vrtlog emocija, čini nas učesnicima scenskih dešavanja, otvatra jedan intiman prostor koji nas usisava i proizvodi u nama katarzu koja traje satima nakon odgledanog.

 

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU jednoglasno se dodjeljuje glumici

 

ARIJANI ČULINI

za ulogu Fani  u pozorišnoj predstavi „55 kvadrata“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Hrvatska, Hrvatska

 

Obrazloženje:

Sjetna, pomalo rezignirana mediteranska žena, udovica koja pamti neke ljepše dane Splita suptilna je  i univerzalna glumačka kreacija Arijane Čuline u ulozi Fani u predstavi 55 kvadrata.

S minimalnim glumačkim gestovima, grimasama i  naoko  potisnutom energijom, Arijana Čulina postiže puninu lika na realističnoj i simboličnoj ravni prikazujući dalmatinsku ženu čije je vrijeme prošlo, ali mudrost života i trpljenje ostaje,  pretvarajući se u nostalgični dalmatinski blues dajući  svevremenski pečat predstavi.

 

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU, jednoglasno se dodjeljuje glumcu

 

VOJISLAVU BRAJOVIĆU

za ulogu Andreja  u pozorišnoj predstavi „Otac“ u produkciji pozorišta Atelje 212 Beograd, Srbija

 

Obrazloženje:

Oraganskom igrom, istinitošću, suptilnom psihologizacijom i punoćom emocije, Voja Brajović oslikava lik Oca, koristeći se širokim dijapazonom sredstava kako komičnog i tragičnog, tako i svih nijansi između ove dvije krajnosti. Njegova gluma minuciozno raslojava lik, predstavljajući ga publici ogoljenog do suštine čovjekovog bića i daje osnovnu notu igre cijelog ansambla. Svedenim glumačkim postupkom, kontrolisanog izraza, a eruptivnog efekta, igrom pročišćenom do suštine, Brajović objedinjuje duh pisca, reditelja i kompletne glumačke postave.

 

  1. NAGRADA ZA GLUMAČKU BRAVURU, jednoglasno se dodjeljuje glumcu

 

BRANIMIRU POPOVIĆU

za ulogu Vatrogasca  u pozorišnoj predstavi „Ćelava pjevačica“ u produkciji Centra za kulturu Tivat,Crna Gora

 

Obrazloženje:

Glumačka igra Branimira Popovića u predstavi Ćelava Pjevačica teče uz upadljivu lakoću i vodi nas u svijet groteske i apsurda. Teatarski precizan i elokventan, pažljivo i suvereno gradi svoj glumački lik. Inteligentnim rješenjima repetitivnog monologa, pokazuje da vlada mnogim, nimalo jednostavnim izražajnim sredstvima i na taj način uspijeva da se susretne i adekvatno odgovori na visoke i veoma složene umjetničke zahtjeve koji su pred njega postavljeni.

 

  1. SPECIJALNA NAGRADA za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju predstave, jednoglasno se dodjeljuje:

 

POZORIŠNOJ PREDSTAVI “55 KVADRATA”

u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Hrvatska

Obrazloženje:

Dijalog teatra i filma koji smo vidjeli u predstavi postiže nove vizure realistične dramske radnje u prednjem planu ( kuhinja, dnevni boravak) i dokumentarističkog teatra u prostorima iza pozornice u kojima se snima kamerom u prvom planu nijansirana psihološka stanja likova i njihove reakcije. Iako sam postupak nije nov, u ovoj predstavi predstavlja sastavni , a ne dekorativni element predstave dajući joj još jedan sloj intrigantnosti i zanimljivosti. U tom vizuelno – inovativnom postupku predstava je dobila poseban kvalitet koji možemo slobodno nazvati „nova pozorišna realnost“.

 

PLAKETA IVANA TOMIČIĆ

Centar za kulturu Tivat svake godine dodjeljuje u okviru Festivala Purgatorije i nagradu kuće. To je plaketa “Ivana Tomičić” u znak sjećanja na jedan prerano ugašeni mlad glumački život, na našeg meštra koja je jednu od prvih uloga ostvarila upravo u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Nagrada “Ivana Tomičić” za poseban doprinos Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije za 2023. godinu dodjeljuje se reditelju Jagošu Markoviću.

Jagoš Marković je režirao kultne pozorišne predstave koje predstavljaju pečat Festivala mediteranskog teatra Purgatorije, Filomenu Marturano 2013. godine u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta u Podgorici, i Hasanaginicu 2015. godine u samostalnoj produkciji Centra za kulturu Tivat. U ovogodišnjem izdanju Festivala u njegovoj režiji premijerno je izvedena pozorišna predstava Ćelava pjevačica, u samostalnoj produkciji Centra za kulturu Tivat, nakon punih šest godina. Takođe, u ovogodišnjem izdanju Festivala adaptirao je scenografiju za pozorišnu predstavu Hasanaginica i time dao nesebičan i ključan doprinos da se igranje predstave omogući na novoj sceni (Ljetnja pozornica) nakon uklanjanja male scene iz Atrijuma ljetnjikovca Buća, gdje je pomenuta predstava do ove godine isključivo izvođena, čime je uspješno produžen život predstave na zadovoljstvo brojne publike. Predstave koje je imenovani režirao, Kate Kapuralica, NP Sombor i Čudo u Šarganu, JDP Beograd, osvajale su nagrade na Festivalu 2010. i 2022. godine.