Predstava „Maškarate ispod kuplja” sutra na Ljetnoj pozornici

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 25. kolovoza 2022. - 11:04
Autor: 

U natjecateljskom  programu ovogodišnjih Purgatorija  bit će odigrana kazališna predstava „Maškarate ispod kuplja”, kazališta „Marina Držića” iz Dubrovnika, u petak, 26. 8., s  početkom u 21 sat,  na Ljetnoj pozornici Centra za kulturu Tivat.

Komad „Maškarate ispod kuplja” režirao je Paolo Tišljarić, prema tekstu Iva Vojnovića, a u predstavi igraju: Ivana Gulin, Deni Sanković, Jasna Jukić, Srđana Šimunović, Izmira Brautović, Marija Šegvić, Hrvoje Sebastijan, Edi Jertec, Darija Mikulandra Žanetić, Angela Bulum / Paula Japunčić i Bojan Beribaka / Lukša Tomić uz članove Klapa Kaše (Luka Šerić, Marijo Anđelić, Alen Roki, Marko Palčok, Ante Džamarija i Vicko Dragojević).

„O predstavi: Kažemo li da je Ivo Vojnović ekselentni predstavnik epohe moderne u hrvatskoj dramskoj književnosti, znači da smo na dragocjenom izvoru saznanja o piscu čiji su likovi rezultat introspektivne struje svijesti koja se u različitim razmjerama i odnosima kao podsticaj radnje, iskazuju u slojevima i rasponu kvaliteta, od psiholoških zakonomjernosti do socijalnih značenja društvene grupe kojoj pripadaju, i čija obilježja nose kao osobiti zaštitni znak u mišljenju, stavu i rečenog, kao koordinatama ugođaja kojim se ilustrira društvo, njegovi predstavnici i vrijeme drevnoga Dubrovnika s dinamikom njegovih mijena. “Maškaratama ispod kuplja” (1922.) Vojnović se, gotovo poslije dvadeset godina, vraća tematici rodnoga grada, pa svoju dubrovačku trilogiju, pretvara u tetralogiju. No, ponovno zaokupljen propadanjem vlastele, u ovoj drami sentimentalno – poetskih ugođaja i suzvučja protivnosti, koja je protkana opsežnim proznim komentarima i didaskalijama, usredotočuje svoje zanimanje na humanizaciju odnosa vlastele prema puku, tj. prema vlastitim službenicama, stoji u popratnom tekstu“.