Otvorena izložba „Blago bokeljskih baula“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. studenog 2015. - 9:36
Autor: 

Od sinoć je Galerija ljetnikovca Buća u Tivtu bogatija za još jednu vrijednu izložbu  pod nazivom“Blago iz bokeljskih baula“.  Izložba je realizirana suradnjom Pomorskog muzeja Kotor i tivatskog Centra za kulturu. Autorice izložbe su mr. Mileva Pejaković Vujošević i Jelena Karadžić.

Na početku večeri nazočne je pozdravio Vojislav  Kaluđerović,  ravnatelj Centra za kulturu Tivat izrazivši zadovoljstvo zbog dugogodišnje suradnje s Pomorskim muzejom Kotor te naglasio da je ovo dvadeset deveta izložba ove godine u Galeriji ljetnikovca Buća.

Izložbu je otvorila direktorica Pomorskog muzeja  Crne Gore u Kotoru, Mileva Pejaković Vujošević:  „Kultura je oblast koja se prožima kroz sve segmente ljudskog trajanja i postojanja, a ljepota življenja samo je dio tog kulturnog miljea koja se na području Boke kotorske ogleda kroz življenje u brojnim lijepim kapetanskim palatama i reprezentativnim kućama. Želja našeg Muzeja je da afirmiše vrijednost tog kulturnog nasljeđa i približi ga svima vama, pa je i u tom pravcu realizovan projekt izložba „Blago iz bokeljskoh baula“. Podigli smo poklopac djevojačkih i mornarskih škrinja, drvenih sanduka sa željom da se na trenutak publika Tivta susretne sa preko 80 vrijednih eksponata koji zauzimaju značajno mjesto kako u prostoru Pomorskog muzeja, tako i u privatnim zbirkama“.

Izložba  “Blago iz bokeljskih baula“  prezentira  dio kulturno - umjetničkog blaga koje baštini Boka kotorska. Ovo je jedinstvena prilika da posjetitelji pogledaju eksponate izuzetne vrijednosti i vrate se u daleku prošlost.  Umjetnički portreti, škrinje, dobrotska čipka, nakit – predstavljaju bogatstvo Boke koje moramo čuvati od zaborava.

U postavci možete uživati do 3. prosinca.