Monografija "Kulturna istorija Paštrovića“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. svibnja 2019. - 9:56
Autor: 

U četvrtak, 9. 5, od 19 sati u kinodvorani Spomen doma „Crvena komuna“, Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ organizira predstavljanje monografije „Kulturna istorija Paštrovića“, autora prof. dr. Nikole Samardžića, dr. Mile Medigović Stefanović, dr. Zlate Marjanović i doktoranda Dušana Medina.

Monografija je publicirana u izdanju renomirane izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, u okviru edicije ,,Vrt”, uz potporu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Recenzenti monografije su akademik Branislav Mitrović, prof. dr. Bojan Žikić, dr. Miroslav Luketić i prof. maestro Bojan Suđić. „Kulturna istorija Paštrovića“ podjednako na stručan i popularan način osvjetljava osobenosti paštrovskog kulturnog prostora kroz minule epohe. Vremenski raspon tema koje se obrađuju počinje sa srednjim vijekom, kada se patrijarhalno paštrovsko biće formira kao kompaktna plemenska zajednica, a završava se Drugim svjetskim ratom koji uspostavlja novi poredak, kako u svijetu, tako i na ovom malom primorskom pojasu.

Na promociji će govoriti dr. Zlata Marjanović, Davor Sedlarević, Dušan Medin i Zorica Stablović Bulajić.

Promocija će biti održana u okviru Međunarodne multidisciplinarne znanstvene konferencije „Nematerijalna kulturna baština Paštrovića: Budućnost tradicije & tradicija za budućnost“, koju organizira Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ u suradnji s Centrom za istraživanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama – CIRTIP iz Kolašina. Konferencija se realizira od 8. do 11. 5. ove godine u Spomen domu „Reževići“ i Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu.