Međunarodni festival klapa Perast

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. rujna 2023. - 8:41
Autor: 

U Perastu, gradu duge i bogate povijesti, od 8.9. do 10. 9.,  s početkom u 20 sati, održat će se XXII. Festival klapskog pjevanja. Ove godine će natjecateljski karakter zamijeniti tri večeri revijalnog tipa,  gdje će nastupiti dječje, muške, ženske i mješovite klape iz Hrvatske i Crne Gore. Pred crkvom sv. Nikole u Perastu, na večeri dječjih klapa, peraškoj publici će se predstaviti klape: Perle (Kolašin), Canticum Angelicum (Zagreb), Škalinice (Ražanac), Maestral (Split), Margarita Bianca (Bijelo Polje),  Zaveslaj (Šibenik) i Fortuna (Kotor).

Drugu večer, također u 20 sati, publiku i ljubitelje klapskog pjevanja će zabavljati klape: Bellezza (Tivat), Štiglići i Camerton (Podgorica), Maris i Bisernice Boke (Kotor), Delmati (Solin), Vežilice (Cavtat), Merla (Dugopolje) i Mindula (Čiovo).

Treću večer, u nedjelju,  10. 9., cjelovečernji nastup imat će muška klapa Šufit  iz Splita.

„Klapa je nastala ,,na šufitu splitske  Gimnazije“ i djeluje više od trideset godina. Trenutno se nalaze na samom vrhu  ljestvice dalmatinske klapske pjesme. Tri godine za redom su bili apsolutni pobjednici najprestižnijeg festivala  klapskog pjevanja u  Omišu“.

„Očuvanje  nematerijalne kulturne baštine  kroz snagu klapskog pjevanja i povezanosti sa ljudima koji u svom izrazu pronalaze dio sebe  i svoje prošlosti, je zadatak koji tim ljudi okupljenih oko ovog festivala osjeća kao svoju misiju i glavni zadatak  više od dvije decenije. Međunarodni festival klapa u Perastu je postao zaštitni znak Perasta i Boke Kotorske u cjelini. Posebnost ovogodišnjeg susreta upravo je prijateljsko srijetanje van takmičarskog karaktera, u kojem su svi pobjednici a publika će svojim aplauzima ocijeniti najbolje.,, Posebno nas raduje razvoj dječijih klapa iz unutrašnjosti i sjevera Crne Gore  i interesovanje mladih za tradicionalno klapsko pjevanje“  - poručuju organizatori uz poziv svim ljubiteljima klapskog pjevanja da dođu u Perast i uživaju u izvođenjima brojnih klapa.

Festival klapa u Perastu se održava pod pokroviteljstvom Općine  Kotor i Turističke organizacije Kotor.