Koncert ansambla Boka održan u Gornjoj Lastvi

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. kolovoza 2024. - 11:07
Autor: 

U nadahnjujućem ambijentu vidikovca ispred crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi sinoć je održan prvi koncert komornog ansambla “Boka”, nastalog na inicijativu organizatora Tivat Music Festivala. Specijalno za tu priliku, u ovaj prostor je prvi put stigao i koncertni klavir. Pored premijernog nastupa kvarteta, premijerno je izvedena i uvertira za buduću operu “Gospa od Škrpjela” Irene Popović Dragović, koju je duboko dirnuta publika ispratila dugotrajnim pljeskom.Dramska umjetnica Dubravka Drakić govorila je izabrane stihove iz zbirke Tajanstva Tivćanke Maje Perfiljeve, što je dodatno uljepšalo umjetničku večer. Sastav čine glazbenici, koji su za Boku vezani podrijetlom, profesionalnim životom i izborom Boke kao trajne inspiracije: Nenad Jovanović, profesor violine iz tivatske Muzičke škole, violončelist Željko Ivović i pijanistica Marina Mikić iz Herceg Novog, kao i flautistica Andrea Živković iz Kotora.

“Istraživanje novih lokacija je ono što je važno za Tivat Music festival. Mi znamo da se u Gornjoj Lastvi već dešavaju važne stvari, ali možda ovakvu niste imali priliku da vidite ovdje. Posebno sam ponosna na naše partnerstvo s Kulturno zavičajnim udruženjem “Napredak”i što su nam omogućili da ovaj divan pogled na Boku i ozvučimo na ovaj način. Novi gudački kvartet Boka, koji je nastao po ideji TMF-a večeras slušamo premijerno, a koncert je posvećen ženskom muzičkom stvaralaštvu, koje je nastalo u 19. i početkom 20. veka. Premijerno ćemo čuti i kompoziciju Irene Popović Dragović iz Beograda, inspirisano Bokom kotorskom i verujem da će to biti jedno u nizu sjajnih muzičkih dela inspirisanih Bokom”, kazala je umjetnička direktorica festivala Dragana Jovanović, pozdravljajući brojnu publiku.

“Ovo mi je sasvim novo iskustvo, prvo zbog lokacije, jer ovo je posebno mjesto samo od sebe, a drugo zbog programa posvećenog ženskim kompozitorkama i nadam se da smo uspjeli da prenesemo publici ono što osjećamo. Najzahtjevnije je bilo izvođenje uvertire Irene Popović, jer je velika odgovornost kada javno treba da prenesete neko novo djelo publici, a ja se nadam da smo uspjeli da prenesemo tu strpljivost, koja je napisana kroz tu kompoziciju, kroz more, talase i cijeli pogled na Boku...”, rekla je Andrea Živković poslije nastupa.

“Ideja o formiranju ansambla Boka je jedna divna ideja, na koju sam kad su me prvi put pozvali, odmah reagovao pozitivno, a večeras smo imali prilike i da čujemo jednu svjetsku premijeru. Uvertira za operu“Gospa od Škrpjela” Irene Popović Dragović je jedna divna priča, fenomenalna muzika, a donekle sam i ja kumovao tome, budući da je Irena moja kuma. Sve se poklopilo, sve je ispalo tako lagano, bez drame i velikih pregovora, samo je išlo i osjetio sam da je i publici bilo kao i nama, spontano i lagano, iako nam je sa druge strane bilo i zahtevno i emotivno do maksimuma popunjeno”, izjavio je Željko Ivović.

Izuzetni glazbenici izveli su glazbu kompozitorica iz Boke, regije i svijeta, djela Vide Matjan, Melanie Bonis, Klare Šuman, Dore Pejačević i Irene Popović Dragović.

Foto: Dalibor Ševaljević