Katarina Horvat-Levaj o baroknoj arhitekturi Boke za Bokobran

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. ožujka 2016. - 13:12
Autor: 

Gošća je Bokobrana istaknuta hrvatska povjesničarka umjetnosti, doktorica znanosti zaposlena na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, Katarina Horvat-Levaj. U hrvatskoj povijesti umjetnosti afirmirala se istraživanjem barokne arhitekture za što je dobila važne nagrade i priznanja. Tako je primjerice za monografiju „Barokne palače u Dubrovniku“ nagrađena Državnom godišnjom nagradom za znanost 2001. godine. Prošle je godine izašla iz tiska i njezina opsežna monografija o sakralnoj, reprezentativnoj, stambenoj i javnoj te fortifikacijskoj arhitekturi baroka u Hrvatskoj – „Barokna arhitektura“.

Za Bokobran Horvat-Levaj govori o baroknoj arhitekturi u Hrvatskoj, naročito temama barokne arhitekture u Boki kotorskoj kojima se bavila: o projektu svetišta s kupolom na Otoku Gospe od Škrpjela, inače radu dubrovačkoga arhitekta Ilije Katičića, zatim o tome što povezuje, ali i u čemu se razlikuje arhitektura baroka u Dubrovniku i Boki kotorskoj, također i o tome kako se projekt arhitekture župne crkve svetog Nikole u Perastu može povezati s projektom dubrovačke katedrale, kao i o umjetničkim vezama između Dubrovnika i Boke kotorske na primjerima baroknih kuća s terasama u Cavtatu.

Bogato znanstveno-istraživačko iskustvo potaknulo je zanimljiv razgovor u kojem je tema također bila i rad Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu na kojemu je Horvat-Levaj zaposlena od 1982. godine. Na koji je način Institut za povijest umjetnosti uključen i pokazuje zanimanje za teme povijesti umjetnosti Boke kotorske, otkrit ćete slušajući razgovor s ovom znanstvenicom čiji je rad nezaobilazan svima koji žele biti detaljnije upućeni u barokne teme ovih prostora.

 Audiozapis emisije:

Audio: 
Bokobran 2.3.2016.