Izložba umjetničkih ilustracija Jane Radonjić u Portu Montenegru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 25. svibnja 2017. - 9:10
Autor: 

Izložba slika pod nazivom Ode senzibilitetu (Ženske priče) autorice  Jane Radonjić  postavljena je u izložbenom prostoru Upravne zgrade Porta  Montenegra (u Domu vojske). 

Ova mlada vizualna umjetnica i „kreativni slagač postojećeg lijepog u novo“ prikazuje svoju ediciju „ženskih magazinskih“ ilustracija.

„Jana se igra, intervencije su lake na prvi pogled, ugodne – da, i onda, posle prvog pogleda ide drugi: Jana nije laka. Njene ženske igračke, odjeća, boje, enterijeri, ljepota linija, prefinjenost lica na ženama – lutkama – vilama- idealima, nisu lagani. U tome ima dosta implicitne, na prvi pogled nevidljive priče o težini zadatka „biti lepa“, a kroz tu lepotu oslikatu fundamentalne ljudske tegobe, potrebe, neravnoteže, pokret. Tenzije, nedorečenost, otvorenost pitanja, rastegnutost između suprotnih potreba, naoko slučajni pokreti i poze. To predstavlja život. Ženske igračke, lutke, boje, krpice, ali sada postavljene na vrlo određen, pažljivo mudar način. Nema slučajnog poteza. To je podrška zamišljenom načinu života, ali je koji je pozivajući i lep, pa možda od zamišljenog postane i realan, u trenutku kada nešto od ovih slika zapečatimo u sebi i ponesemo dalje“, istakla je prof. dr.  Bojana Škorc, koja na vrlo zanimljiv način interpretira psihologiju Janinog umjetničkog identiteta.

Izložba će biti postavljena do 15. 6.