Izložba skulptura „Meke forme” u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. lipnja 2022. - 10:04
Autor: 

Izložba skulptura „Meke forme”, autora Darka Vučkovića, bit će otvorena u četvrtak, 30. 6., u  Muzeju i galeriji Tivat,  s početkom u 21 sat.

„Darko Vučković je diplomirao na Fakultetu Likovnih umjetnosti na Cetinju, a specijalističke studije završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Dio školovanja proveo je na L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble, Francuska, gdje se počinje baviti kompjuterski generisanom slikom, fotografijom i eksperimentalnim zvukom.Njegov rad predstavljen je na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, među kojima izdvaja samostalnu izložbu u galeriji „Centar”, Centra savremene umjetnosti Crne Gore 2020, te kolektivne: Proljećna izložba, u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, Beograd, 2010. „Album misterijskih životinja“ Galerija Feniks, Beograd, 2010. Prepoznavanje (regionalni projekat) Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Crnogorski likovni salon 13. novembar, Crnogorska galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić”, Cetinje  2015, Bijenale minijature, Gornji Milanovac, 2018, MiniArtUra, Kuća legata, Beograd. Dobitnik je treće nagrade za skulpturu na London Art Biennale, London, Velika Britanija, 2019. Zastupljen u kvartalnoj publikaciji za savremenu umjetnost „Create Magazine”. Kustoskinja Ms. Margaret Winslow, direktor Muzeja savremene umjetnosti u Delaware-u, USA.  Darko Vučković je sa grupom umjetnika predstavljao Crnu Goru na 59. Venecijanskom Bijenalu u Veneciji, 2022. godine.Njegovo interesovanje usmjereno je ka ispitivanju i istraživanju skrivenih zakonitosti prisutnih u organskim formama kojima smo okruženi, a koje materijalizuje kroz crtež, sliku, skulpturu i foto kolaž. Bavi se i fotografijom, kompjuterski generisanom slikom i zvukom. Njegove skulpture nastaju iz eksperimentalnog pristupa procesu pripreme i pečenja gline, pri čemu kombinuje stare tradicionalne i savremene tehnike na nekonvencionalan način, ispitujući mogućnosti samog medija i vizuelnih efekatakoji se postižu ovim pristupom“.

Izložbu skulptura,  koja će biti postavljena u galerijskom prostoru u prizemlju,  svečano će otvoriti direktorica mr. Jelena Bošković,  dok će posjetimuzički pozdraviti duo flauta, Dunja Nikolić i Bruna Matijević.