Izložba Petra Pićana otvorena u Galeriji ljetnikovca Buća

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 27. listopada 2018. - 10:39
Autor: 

Izložba slika budvanskog umjetnika Petra Pićana, uz nazočnost brojnih posjetitelja, otvorena je sinoć u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu. Nazočne je pozdravila povjesničarka umjetnosti Marija Saičić.

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Lucija Đurašković: „Najnovija likovna ostvarenja Petra Pićana, predstavljena kroz cikluse „Akordi mora“ i „Dubinske harmonije“, odraz su tek zaustavljenih trenutaka posebnosti vizuelnih doživljaja koji umjetnik odnosi sa sobom i transponuje na papir izuzetno suptilnim likovnim umijećem u kojem se prepliću dubinska harmonija intimističkih, lirski poetičnih i kolorističkih odnosa sa ekspresivnom snagom poteza. Stilsko opredjeljenje Pićana je najčešće usmjereno ka granici između apstraktnog, nadrealnog i lirski oplemenjenog likovnog izraza sa elementima realističnog početnog impulsa uslovljenog pritajenom ekspresivnom snagom. Osobena invencija podstaknuta kreativnošću naročito je naglašena kroz raznovrsnost motiva proisteklih iz suptilno poetskog odnosa prema prirodi koja ga okružuje, toj znakovitoj i tajnovitoj prirodi Mediterana. Petar Pićan, kao rijetko koji umjetnik, uspijeva da nas svježinom koja isijava, prefinjenim osjećajem za boju, mjeru i ritam kompozicije, sigurnom rukom i nepogrešivim instinktom, uvede u dubinsku harmoniju nepreglednog tajanstva bogatstva doživljaja čudesne mediteranske prirode“.

Umjetnik je rođen u Budvi, a Umjetničku školu za dizajn i slikarstvo završio je u Sarajevu, u klasi profesora Mersada Berbera. Član je Udruženja likovnih umjetnika Budve. Živi i radi u Budvi.