Izložba „Dražesnost” otvorena u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 08. rujna 2018. - 10:37
Autor: 

Izložba „Dražesnost” autorice  Milanke Bajčetić otvorena je sinoć u Muzeju i galeriji Tivat.

 „Autorska večerašnje izložbe prikazala je rijetke i zaštićene biljne vrste, koje su od značaja za kulturnu i prirodnu baštinu Crne Gore. Kombinovanom tehnikom, temperom i suvim pastelom na prepariranom papiru, ona prikazuje zaštićene vrste biljaka u našoj zemlji. Umjetnica to radi impresionistički, usmjerena ka nešto svedenijim, jednostavnijim oblicima, nježnih i prefinjenih boja, dok pažnju pridodaje slikanoj podlozi“, kazala je, otvarajući izložbu, povjesničarka umjetnosti Marija Saičić. Ona je istakla da autorica svojim djelima želi da nas opomene, ne samo da čuvamo ono što nam je priroda dala, već da nas podsjeti da smo potrebni prirodi baš kao što je i ona potrebna nama.

Autorica Milanka Bajčetić kazala je kako su biljke dio nas i naše te kada pogledamo njihovu različitost to je i naša različitost i možemo se poistovjetiti s njima.

Zainteresirani izložbu mogu pogledati radnim danima od 8 do 20 h i subotom od 9 do 12 h.

 

Milanka ( Đuranović ) Bajčetić rođena je u Podgorici. Od 2002. godine samostalno izlaže u crnogorskim galerijama. Na njezinom putu izgradnje autodidaktičnog slikara predaju joj akademski slikar Dobroslav Mrdak i Tinda Bulatović. Član je “Slikarskog uranka” iz Podgorice. Uradila je dizajn za nekoliko knjiga. Osnivač je NU “Likovni etnos Crne Gore”. Piše poeziju. Sudjelovala je na međunarodnom bijenalu minijature u Nikšiću – galerija “Nikola I”, 2005. godine i na svjetskoj galeriji crteža u Skoplju – “OSTENart”, World Gallery of Drawing, 2014. godine. Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” je otkupila razglednice s motivima kulturno  -  povijesnog  blaga i biodiverziteta Crne Gore krajem 2017.  Živi i slika u Podgorici.

O njezinom  radu povjesničarka  umjetnosti Dragana Kujović je zapisala: “Najnoviji tematski ciklus slika Milanke Đuranović Bajčetić pod nazivom “Dražesnost” je samo nastavak njenog likovnog stvaralaštva koje se odnosi na kulturnu i prirodnu baštinu Crne Gore. Ovaj ciklus sadrži 21 minijaturu rijetkih i zaštićenih biljnih vrsta – cvjetova, što predstavlja samo djelić florističkog bogatstva Crne Gore. Slike su nastale u periodu od 2011. -2018. Cvijet po cvijet je slikan kombinovanom tehnikom, temperom i suvim pastelom na prepariranom kartonu. Svaka slika je opremljena paspartuom bijele boje i ramom – tanka lajsna boje drveta. Sastavni dio slike čini legenda na bijelom papiru postavljena u izložbenom prostoru u donjem desnom uglu pored slike. Tekst legende ispisan je na maternjem i na engleskom jeziku. Legenda sadrži osnovne podatke o naslikanom cvijetu: njegov naučni naziv koji se sastoji od imena, roda i imena vrsta i njegov narodni naziv.”