Festival gudača Perast – koncert u crkvi Sv. Duha

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. kolovoza 2023. - 9:09
Autor: 

Festival gudača Perast organizira  koncert istaknutih crnogorskih umjetnika, Zorana Zakrajšeka i Bojana Martinovića. Oni će nastupiti večeras u 20 sati u Koncertnoj dvorani Muzičke škole ,,Vida Matjan“ u Kotoru – crkvi Sv. Duha. Na programu su djela Rahmanjiova, Kusevickog, Parta, Čajkovskog i Pjacole.

 „Zoran Zakrajšek potiče iz muzičke porodice. Diplomirao je i magistrirao kod renomiranog pedagoga i muzičara Pavela Aksamita na Muzičkoj akademiji Cetinje, nakon čega je nastavio usavršavanje u Holandiji u klasi profesorice Carol Harte (USA). Polaznik je brojnih kurseva kod pedagoga svjetskog glasa kao što su : Klaus Trumpf, Miroslav Gajdoš, Duncan McTier, Zoran Marković, Paul Erhard, Ovidiu Badila i drugi. Jedan je od najistaknutijih crnogorskih kontrabasista i vođa grupe kontrabasa Crnogorskog Simfonijskog Orkestra . Nastupao je na brojnim međunarodnim festivalima  i sarađivao sa najistaknutijim crnogorskim umjetnicima kao što su: Igor Perazić, Miran Begić, Bojan Martinović, Mikhail Bereznitski, Vujadin Krivokapić, Danijel Cerović. Angažovan je na Muzičkoj akademiji Cetinje u formi predavača“.

„Bojan Martinović,  istaknuti crnogorski pijanista diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji Cetinje u klasi Vladimira Bočkarjova. Usavršavao se na Konzervatoriju u Beču i pohađao brojne kurseve kod eminetnih umjetnika – Vladimira Ovčinjikova, Dmitrija Baškirova, Christoph Bernera, Noel Floresa, Girgy Nador i drugih. Intenzivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje kao solista i kamerni muzičar. Sarađuje sa stranim umjetnicima kao što su Viktor Tetrjakov, Marina Yashvili, Duncan McTier, Willhelmas Cepinski, Peter Langgarttner, Miran Begić, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenija Akeynikova... Na repertoaru ima preko 40 programa solističke, kamerne i orkestarske muzike. Koncertira u zemlji i inostranstvu. Održao je majstorske kurseve na Moskovskom konzervatoriju ,,Petar Iljič Čajkovski“, Unversity of Central Oklahoma, University of Transilvania, Zheijang Conservatory u Hangzhou Kina. Profesor je klavira na Muzičkoj akademiji Cetinje“.

Festival gudača se organizira 14 godina uz podršku Općine Kotor i Turističke organizacije Kotor,  a od ove godine značaj Festivala je prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.