China stage – delegacija vrhunskih šangajskih mladih umjetnika na KotorArt-u

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 30. srpnja 2021. - 11:04
Autor: 

Festival KotorArt organizira dva koncerta istaknutih mladih kineskih umjetnika. Violinista Džang Džou Jaodung predstavit će se publici na koncertu u subotu, 31. 7., a violinistica Čen Džunghan na koncertu u nedjelju, 1. 8. Na oba koncerta, kao pratnja, ali i u solističkim kompozicijama, publici će se predstaviti pijanistica Džang Đuenđe.  Oba koncerta organiziraju se u crkvi Sv. Duha, s početkom u 21.30h.

Koncerti se održavaju u partnerstvu s Veleposlanstvom Republike Kine u Crnoj Gori i Shanghai International Culture Association.

Na repertoaru će se naći djela Baha, Mocarta, Betovena, Bartoka, Isaia, kao i kineskih kompozitora XX. stoljeća Tjenhua, Juena i Goućuena.

Džang Džou Jaodung počeo je učiti violinu s pet godina. Diplomirao je u Srednjoj muzičkoj školi pri Muzičkom konzervatoriju u Šangaju, a potom pohađao osnovne studije na Muzičkom konzervatoriju Jung Sijev Toh Nacionalnog univerziteta Singapura i na Univerzitetu za glazbu, dramu i medije u Hanoveru. Osvojio je Nagradu Mladi umjetnik na Trećem natjecanju klavirskih trija, u organizaciji Šangajskog glazbenog konzervatorija, i od tada je nastupao u brojnim dvoranama u Kini, Singapuru, Njemačkoj i Finskoj. Odabran je da bude član Lucernske festivalske akademije, 2021. godine. Trenutno pohađa master studije Muzičkog centra Leopold Mocart, pod mentorstvom prof. Linus Rot. Pohađao je majstorske tečajeve Pjera Amojala, Borisa Kušnira, Vadima Gluzmana i Šmuela Aškenazija. Svira na violini Pola Franosa Balnšara, iz 1899. godine, koju mu je velikodušno pozajmila Kolekcija Rin.

Čen Džunghan završila je Osnovnu glazbenu školu pri Šangajskom glazbenom konzervatoriju, u klasi prof. Dženga Ćinga i prof. Vu Šutinga. Primljena je na pripremnu godinu Univerziteta Mocarteum u Salcburgu, 2019. godine, kao đak prof. Paula Ročeka, a potom na osnovne studije, u klasu prof. Lili Fransis. Osvojila je prvo mjesto i nagradu za najbolje izvedeno djelo kineskog autora na Sedmom međunarodnom violinskom natjecanju u Hong Kongu, prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju za mlade glazbenike Mocart u Džuhaju. Pridružila se Kvartetu Matinal kao prva violinistica, 2019. godine, i s ansamblom osvojila prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju komorne glazbe Mocart u Tokiju. Drugu nagradu osvojila je na Dvadeset petom Međunarodnom violinskom natjecanju Dinu Lipati, nakon čega je postala članica Kineskog nacionalnog omladinskog orkestra, s kojim je nastupala na turneji u Europi. Izvela je Mocartov Violinski koncert br. 5 sa Salcubruškim komornim solistima, u srpnju 2021. godine.

Džang Đuenđe počela je da uči klavir s četiri godine. Klavir je pohađala u klasi prof. Peng Penga, Olega Samosujeva i Đen Li na Šangajskom glazbenom konzervatoriju. Studirala je na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu od 2015. godine, i završila osnovne studije, u klasi prof. Sorina Enaheskua. Osvojila je nagrade na brojnim međunarodnim natjecanjima, među kojima su Prva nagrada i Nagrada publike na Desetom međunarodnom pijanističkom natjecanju Masarosa, Treću nagradu na Četvrtom klavirskom natjecanju Virtuozo i Belkanto. Dobitnica je Šangajske stipendije i stipendije DAAD u Njemačkoj, kao i švicarske fondacije Clavarte. Aktivna je na evropskoj i kineskoj glazbenoj sceni. Od Fondacije Pomara Scibetta dobila je poziv da svira recital u Italiji i Berlinu. Stekla je master diplome za pijanistu i vokalnog trenera.