Nova knjiga Tomislava Žigmanova

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 19. travnja 2019. - 11:07
Autor: 

Nova knjiga pisca i esejista Tomislava Žigmanova "Vivisekcije književnosti – vojvođanske i ine književne teme hrvatske" bit će predstavljena u utorak, 23. travnja u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI).

Nova Žigmanovljeva (Subotica, 1967.) knjiga donosi zbirku tridesetak književnih rasprava i kritika na žanrovski raznovrsnu literarnu produkciju suvremenih hrvatskih autora - pjesnika, pripovjedača, esejista i znanstvenika pod indikativnim naslovom „Vivisekcije književnosti - vojvođanske i ine književne teme hrvatske“, navodi Matica, prenoseći recenziju Vinka Brešića.

I o ovoj se zbirci Žigmanovljevih rasprava i kritika može govoriti kao o respektabilnoj monografiji koja na visokoj razini registrira i problematizira aktualne kulturne, u prvome redu književne teme vojvođanskih Hrvata te pridonosi kritičkome usustavljivanju nacionalne baštine, ističe HMI i napominje kako je ta knjiga nagrađena Nagradom Julija Benešića.

Knjiga je tiskana u nakladi Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Pula i Hrvatskog akademskog društva Subotica.

Uz samog autora, knjigu će predstaviti: ravnatelj HMI Mijo Marić, recenzent Vinko Brešić s Odsjeka za kroatistiku zagrebačkog Filozofskoga fakulteta te u ime nakladnika Istarskog ogranka DHK urednik knjige Boris Domagoj Biletić i Mirko Ćurić, predsjednik Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskog.

Budući da se u utorak, 23. travnja održava 8. Noć knjige, iz Matice skreću pozornost da će, nakon promocije, u čitaonici Matice biti otvorena Izložba časopisa hrvatskih manjina iz zemlja srednje i jugoistočne Europe, a u večernjim satima održat će se i Virtualni festival pročitanih iseljeničkih knjiga.