Jubilarne, 70. Dubrovačke ljetne igre pod krilaticom „Mitovi Grada"

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 04. srpnja 2019. - 8:47
Autor: 

Bogat i raznolik program 70. izdanja Dubrovačkih ljetnih igara obilježen je krilaticom "Mitovi Grada", budući da je sedam desetljeća tradicije obilježilo i stvorilo kulturni identitet Dubrovnika i Hrvatske, istaknuto je u srijedu na predstavljanju festivalskog programa na terasi dubrovačkog hotela Excelsior. Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski naglasila je kako je velika obljetnica obvezala sve uključene da se prema građanima Dubrovnika i publici obrate s dužnim poštovanjem.

"Zato smo osmislili program u kojem ima zaista za svakoga ponešto, koji će kvalitetom, koja nam je bila ideja vodilja, svaku publiku zadovoljiti i oplemeniti", rekla je Ruždjak Podolski.

Objašnjavajući krilaticu "Mitovi Grada" intendantica je redatelja Paola Magellija, koji režira "Hamleta" na tvrđavi Lovrjenac, nazvala 'mitskim redateljem Igara', koji je Igre zadužio vrlo hrabrim kreacijama i daškom moderniteta.

"Magelli se uhvatio u koštac s mitskim djelom 'Hamlet', koje dubrovačka publika voli još od 1952. godine, naravno na mitskom mjestu tvrđave Lovrjenac, koja je uvijek bila dom ovom predivnom komadu", rekla je Ruždjak Podolski.

Najavila je i hrvatsku i svjetsku praizvedbu djela "Geranium" Ive Vojnovića, dodavši kako Vojnović kao mitski autor nikad nije bio dovoljno istražen, a premijeru će na ovim Igrama doživjeti glazbeno-scensko djelo "Mali princ" Antoinea de Saint-Exuperyja.

Zahvalila je Gradu Dubrovniku koji je prepoznao značaj ove jubilarne sezone, a zahvaljujući toj potpori ostvarit će se dva posebna događaja.

"Najprije gala koncert 9. Beethovenove simfonije u izvedbi Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera pod ravnanjem Ivana Repušića i Zbora Ivan Goran Kovačić 11. srpnja pred crkvom sv. Vlaha, a potom Marijinski balet i 'Četiri godišnja doba' 4. kolovoza u Parku Gradac, to je svjetska baletna reprezentacija, bivši Kirov balet", istaknula je intendantica.

Ravnateljica Javne ustanove Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović podsjetila je kako je proračun obljetničkog festivala u odnosu na lani povećan s 3,2 milijuna na 6,5 milijuna kuna, što je jedan od razloga što je ukupni proračun s 14 milijuna narastao na 19 milijuna kuna.

"To je povećanje došlo u pravom trenutku pa smo na vrijeme dobili velike zvijezde. Uz to, iskoristili smo priliku 70. godišnjice za dobiti nove sponzore, a uspjeli smo uvećati iznos naših starih sponzora. Nadam se da ćemo idućih godina moći ponoviti ovakav program", napomenula je ravnateljica.

Redatelj Paolo Magelli izjavio je kako je dubrovački festival po svom obliku djelovanja najstariji u svijetu.

"Siracusa i Venecija nisu toliko složeni kao Dubrovnik, jer isključuju glazbu ili ples. Avignon je nastao deset, a Barcelona dvadeset godina kasnije. To su sve jako razvikani svjetski festivali. A dubrovački je sigurno najdublji i najsloženiji. Vrijedi ga čuvati i razvijati dalje jer je izraz duše ovih zidina", naglasio je Magelli. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako su Igre spektakl koji Dubrovčani na poseban način osjećaju. "Siguran sam da će i nakon ove sezone biti u kritika i pohvala. To je normalno. Zabrinut ćemo se kad kritika ne bude. Program je pogođen i vrhunski, kako i priliči sedamdesetoj obljetnici, i svatko će u njemu pronaći nešto za sebe. Neka Dubrovčani i gosti grada uživaju u svemu", rekao je Franković.

 Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević posebno je pohvalila dio programa namijenjen najmlađoj publici.

"Unijeli ste u Igre dječji duh jer želite educirati mladu publiku. Raznolikost je dokaz velikog uloženog truda, čime se kvaliteta programa održava i privlači nova publika", izjavila je Marević.

Uz stihove 'Himne slobodi' i podizanje zastave 'Libertas' ispred crkve sv. Vlaha 70. Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene 10. srpnja, pod krilaticom "Dubrovnik plovi", u režiji Dore Ruždjak Podolski i Saše Božića.

U 47 dana trajanja, na gotovo 30 scenskih i ambijentalnih lokacija, približno dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom od šezdeset tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko osamdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.