Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 15. veljače 2015. - 10:42
Autor: 

Kad u podne Zagrebom odjekne pucanj Gričkog topa, počinje jedan od najvažnijih dana u životu izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović - njena inauguracija.
Iako se neki detalji još čuvaju, poput Kolindina dnevnog rasporeda od jutra do podne, kako 24sata doznaje, ona na inauguraciju neće krenuti iz svojeg stana u Bauerovoj ulici. Izvjesno je da će i noć na nedjelju prespavati negdje drugdje, a upravo taj detalj u njezinu tranzicijskom timu strogo čuvaju od javnosti. Naime, njezina želja je da se u miru priprema za inauguraciju, a tek nešto prije 12 sati pokazat će se javnosti, i to pred uspinjačom.
Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ipak je u subotu navečer odlučila da frizuru neće sama raditi, kako je za 24sata dan ranije najavila.
Za predsjedničku frizuru će se pobrinuti njena dugogodišnja frizerka i prijateljica Renata. Ona će je urediti na tajnovitoj lokaciji gdje će se nova predsjednica spremati za inauguraciju. Šminkat će je jedna poznata televizijska vizažistkinja.
Također saznajemo da će haljina i cipele biti kraljevsko plave boje, a kreaciju za inauguraciju za nju je napravila hrvatska modna kuća Stolnik.
Kolinda Grabar Kitarović (47) do uspinjače će doći automobilom u društvu supruga, a djeca neće biti s njima. S njom će zato biti šef HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik Milijan Brkić, a svi će prije ukrcaja kupiti karte za uspinjaču.
Svečanost počinje u 12 sati zvonjavom s crkve sv. Marka. Recitira se "Lijepa naša".
Kada predsjednica u pratnji supruga stupi na pozornicu, što će najaviti fanfare, svira se himna, zatim slijedi minuta šutnje u čast poginulima u Domovinskom ratu, a na kraju će pjevačica Renata Sabljak pjeva međimursku pjesmu "Dej mi Bože". Slijede prisega i potpisivanje, a ustavna sutkinja Jasna Omejec predat će joj predsjedničku lentu. Slijedi recital Gundulićeve 'Ode slobodi'.
Tada će se prema pozornici uputiti pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a samo jedan od njih sa zastavom Republike Hrvatske imat će se čast na pozornicu i popeti. S Tuškanca će istodobno topovi Oružanih snaga ispaliti 10 počasnih plotuna.
Nakon što položi prisegu, Kolinda će održati inauguracijski govor, odnosno poslanicu, u trajanju od 20 minuta.
Inauguralni govor izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bit će optimistično intoniran, temeljen na potrebi novog početka i novog hrvatskog zajedništva, onog zajedništva na kojem je utemeljena Hrvatska, rekao je u subotu član njenog tima Mladen Pavić na Markovom trgu.
Pavić dodaje da inauguralni govor prve hrvatske predsjednice neće biti kritički, već pozitivan i optmističan.
Nakon govora spušta se s pozornice i sjeda u prvi red. Slijedi "Oda zemlji" Jakova Gotovca u izvedbi orkestra HV-a i solistice Martine Gojčeta Silić
Nakon govora spušta se s pozornice i sjeda u prvi red. Slijedi "Oda zemlji" Jakova Gotovca u izvedbi orkestra HV-a i solistice Martine Gojčeta Silić.
Na kraju svečanosti Lado će izvesti pjesmu "Lijepo pjeva", a kao osobni izbor predsjednice pjesmu "Ljubim te do bola" izvest će Radojka Šverko u pratnji orkestra HV-a i dirigenta Alana Bjelinskog te svih zborova. U programu sudjeluju zborovi HRT-a, Lado, Ivan Goran Kovačić i Izvor. Slijedi "Ero s onoga svijeta" u izvedbi zborova i orkestra HV-a. Čestitanje predsjednici pratit će zbor Izvor pjesmom "Dream For The Future".
Na inauguraciji će biti članovi 88 različitih stranih izaslanstava. Dolazi devet predsjednika država, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednici parlamenata, ministri te predstavnici 40 veleposlanstava. Kolinda je na inauguraciju pozvala sve dobitnike nagrade "Ponos Hrvatske" čiji je osnivač 24sata te Milana Basarca, dječaka iz Komareva koji živi sa samohranim ocem u teškim uvjetima. Njihova je priča dirnula cijelu Hrvatsku. Predsjednica je čula i pjesmu Dražena Turine Šajete "Žena, majka, predsjednik" i pozvala ga je na inauguraciju. Šajeti je to već treća pjesma o hrvatskom predsjedniku.
Nakon inauguracije u palači Dverce bit će priređen i svečani ručak za visoke strane dužnosnike i tom će prigodom Grabar-Kitarović održati 22 bilateralna susreta, među njima i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.
Svima koji inauguraciju žele gledati uživo preporučuje se da na Markov trg dođu već do 10.30 i to pješice Strossmayerovim šetalištem ili Radićevom ulicom. Svi koji dođu na svečanost proći će obveznu policijsku provjeru.