Crna Gora bitno odstupila usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 05. srpnja 2024. - 13:10
Autor: 

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir susrela se u srijedu s veleposlanikom Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Csabom Demcsákom. 

Veleposlanik je predstavio prioritete mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a koje je započelo 1. srpnja i trajat će do 31. prosinca, među kojima je uz novi dogovor o kompetitivnosti, uspostavi europske obrambene politike, politici proširenja EU-a, suzbijanju ilegalnih migracija, kohezijskoj politici i demografiji, svoje mjesto našla i tema europske poljoprivredne politike orijentirane prema poljoprivrednicima. 

Sugovornici su se posebno osvrnuli na nedavne prosvjede poljoprivrednika diljem EU-a, a Petir je podsjetila kako je kod utvrđivanja obveza koje države članice moraju ispuniti kako bi dosegle zelenu ambiciju, važno uzeti u obzir polazne osnove svake države članice, naglasivši kako Republika Hrvatska koristi znatno manje pesticida, antimikrobnih sredstava i mineralnih gnojiva od prosjeka EU-a, stoga se, kako je rekla, „od nas ne može tražiti ispunjavanje istih uvjeta kao i od drugih država članica jer bi to dovelo u pitanje našu poljoprivrednu proizvodnju“. 

Sudionici sastanka razgovarali su i o izazovima s kojima se europski poljoprivrednici susreću zbog rata u Ukrajini, nepoštenim trgovačkim praksama kao i načinima upravljanja europskim ruralnim područjima kako bi se ciljevi zelene tranzicije uskladili s ciljevima revitalizacije ruralnih područja i osigurala njihova demografska obnova.

Govoreći o politici proširenja, zastupnica Petir je rekla kako je važno da države kandidatkinje ispune sve kriterije za pristupanje EU-u i poštuju europske vrijednosti, od čega je Crna Gora bitno odstupila usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu i najavom predsjednika Skupštine Crne Gore o održavanju svojevrsnog nastavka Svesrpskog sabora. –Takvo postupanje dirigirano je iz Srbije koja i dalje sjedi na dvije stolice, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić takozvanom politikom „srpskog svijeta“ prijeti demokraciji, miru i sigurnosti, što je neprihvatljivo, smatra Petir.

Veleposlanik Demcsák rekao je kako Mađarska podupire proširenje Europske Unije, no napredak zemalja Zapadnog Balkana na putu prema članstvu u Uniji ovisi isključivo o brzini njihove prilagodbe europskim vrijednostima. 

sabor.hr