20. obljetnica akcije Oluja - sve spremno za mimohod

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 04. kolovoza 2015. - 9:22
Autor: 

Svečanost proslave 20. godišnjice VRO 'Oluja' u Zagrebu počinje u 18 sati nakon što predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović zapovijedi 'Neka mimohod krene!'.

Na početku mimohoda biti će ispaljena tri počasna plotuna, a zatim će tri borbena zrakoplova MIG 21 preletjeti preko Ulice grada Vukovara.

Od Držićeve do Savske ulice proći će kolona duža od četiri kilometara u kojoj će sudjelovati 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova. 

U pješačkom dijelu postroja sudjelovat će pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, operativnih snaga civilnih struktura (vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, HGSS-a, hrvatski branitelji i povijesne postrojbe (Sinjski alkari, Dubrovački trombonjeri, Trenkovi panduri i drugi) te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta 'Petar Zrinski'. Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova M1-4/50 76 milimetara ispalit će dvadeset počasnih plotuna, koji simboliziraju dvadeset godina od 'Oluje'.

U Bračkom kanalu za vrijeme trajanja mimohoda u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice isplovit će četiri raketne topovnjače Flotile Hrvatske ratne mornarice (HRM) i dva ophodna broda Obalne straže RH. HRM će također sudjelovati u postroju mimohoda s dva obalna lansera.

Mimohod će pratiti i svečani program na kojem će hrvatsku himnu 'Lijepa naša' otpjevati 12-godišnja Mia Negovetić uz klapu 'Sveti Juraj' Hrvatske ratne mornarice.

Svečani program nastavit će se i na Zrinjevcu gdje program počinje isto u 18 sati, a prijenos vojnog mimohoda prikazivat će se na velikom platnu na kojem će se kasnije prikazivati prihodni filmovi iz arhive Ministarstva obrane.

Glazbeni program uz DJ-a Marteka počinje u 20 sati i trajat će do ponoći. Proslava će u večernjim satima završiti i velikim vatrometom  s nebodera na Trgu bana Josipa Jelačića.

Danas, 4. kolovoza na HTV1 i HTV4 ide izravan prijenos mimohoda s početkom u 17 sati. Kamere javnog servisa pokrit će cijelu trasu mimohoda, a ne bi li čim bolje dočarali atmosferu uživo će se sa zagrebačkih ulica javljati Sanja Mikleušević Pavić, Mislav Togonal, Domagoj Novokmet, Danko Družijanić. U srijedu 5. kolovoza na HTV1 iz Knina program počinje već u 8.05 sati kada je na rasporedu specijalna emisija koja će popratiti sve događaje.

U okviru HRT-ova posebnoga programa predviđen je i prijenos mise za poginule i nestale hrvatske branitelje, koja je na rasporedu od 11.00 do 12.30. Voditelj prijenosa iz Knina biti će Branko Nađvinski.