150. godina časopisa "Vienac"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. svibnja 2019. - 8:53

Matica hrvatska ove godine obilježava 150. obljetnicu časopisa "Vienac", stožernog lista hrvatske književnosti 19. stoljeća, te 25 godina obnovljenoga Vijenca, novina za kulturu te institucije. Velika obljetnica obilježit će se okruglim stolovima, znanstvenim simpozijima, izložbom i završnom proslavom uoči rođendana najvećega Vijenčeva urednika Augusta Šenoe.

Na predstavljanju programa predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica podsjetio je na povijesnu ulogu Matice hrvatske, koja je od osnutka 1842. izdavala knjige i časopise na hrvatskom jeziku, poput Kola, Nevena i Vienca, odigravši važnu ulogu u razvoju hrvatske književnosti i kulture.

- U vremenu Bachova apsolutizma Matica i njezin predsjednik u to doba, Ambroz Vranyczany ml., pokrenuli su Neven, koji je izmigoljio strogoj kontroli apsolutizma. Malo je poznato da se u to doba broj čitatelja Nevena penjao na nekoliko tisuća, što začuđuje s obzirom da je riječ o vrlo strogu vremenu, godini 1854, kada se motrila svaka riječ, te su ljudi zbog nekoliko dobronamjernih riječi dobivali duge zatvorske kazne. Botica je naglasio da puni zamah hrvatska književnost dobiva s pojavom Vienca, koji je informirao i o tiskanim knjigama i problemima književnosti, kulture, znanosti i umjetnosti – istaknuo je Botica.

Profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Suzana Coha kazala je da je Vienac pokrenut inicijativom hrvatskih književnika, koji su shvatili da je za profilaciju nacionalne književnosti kao glavnoga zaloga nacionalnoga identiteta ključno ''objediniti snage'', odnosno institucionalizirati jedinstvenu platformu, koja bi, s jedne strane, poticala autore, a s druge generirala te na stanovit način i modelirala čitateljsku publiku. Stoga je Vienac pokrenut s jasnim, horacijevski intoniranim motom, koji je čitateljima obećavao pouku i zabavu, naglasila je profesorica Coha i dodala da je Vienac nastao kao dijaloški i polifonijski prostor na kojemu su se supostavljale, ali i suprotstavljale razne političke i poetičke opcije, o čemu svjedoče i promjene nakladnika, ali i uredništava.

Da je Vijenac prvorazredni nacionalni kulturni brend svjedoči čak šest inačica Vijenca, među kojima je i današnji Vijenac, obnovljen na Božić 1993, rekao je glavni urednik Goran Galić, istaknuvši da zasluge za ovaj jubilej novoga Vijenca idu svim dosadašnjim urednicima i njihovim timovima, koji su oko Matice hrvatske i Vijenca okupili vodeće hrvatske kritičare i novinare. - U obljetničkom broju stoga smo upravo njih stavili u pravi plan, objavili njihove zapise i okupili se zajedno na predstavljanju – rekao je Galić i u nastavku predstavio program obilježavanja.

Okrugli stol Kultura u medijima 16. svibnja u Matici hrvatskoj okupit će urednike kulturnih rubrika, komunikologe i predstavnike Ministarstva kulture, a od 6. lipnja do 17. srpnja u Knjižnici HAZU bit će postavljena izložba o 150 godina Vijenca. U listopadu je na programu znanstveni simpozij o Vijencu, a sve će kulminirati središnjom svečanom proslavom potkraj godine, uoči rođendana najvećega Vijenčeva urednika Augusta Šenoe. U planu su i programi u Matičinim ograncima diljem Hrvatske.

- Nadam se da ćemo ovim aktivnostima na dostojan način obilježiti 150. godišnjicu Vijenca i odati dužno priznanje generacijama matičara koji su u različitim vremenima i nevremenima izgrađivali hrvatsku kulturu i naciju - zaključio je Galić.