Žurno popraviti stanje groblja u Škaljarima!

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. rujna 2024. - 9:21
Autor: 

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje prosvjed zbog stanja groblja u Škaljarima, o kojemu smo informirani .

Nakon što smo utvrdili činjenično stanje odlučili smo izraziti svoje negodovanje i javno, putem medija, te pozvati Općinu Kotor, odnosno gradsko komunalno poduzeće,  da reagiraju što promptije i da se adekvatnije brinu o Gradskom groblju Škaljari, na način koji dolikuje Kotoru.

Fotografije u prilogu, nažalost, svjedoče o tome da to sad nije tako.  Na fotografijama ste u prilici vidjeti da su lopate i kante okačene o križeve, koji su sklonjeni na stranu, u kut… Neizbježno nas je taj nemili prizor podsjetio na naslov i poruku knjige ,, Ime - znak života“ pokojne prof. Gracijele Čulić. Ime na križu znak je života, i zemaljskog i zagrobnog, i kao kršćani ne smijemo dopustiti da se ono zatre i padne u zaborav.

Grobovi su, pak, svjedok, i nekih boljih vremena brige o njima. Stariji Kotoranke i Kotorani se još vrlo živo sjećaju pokojnog Đura Cara, člana Hrvatske građanske inicijative,  koji je od svojih novaca odvajao kako bi se židovsko groblje dovelo u bolje stanje. Također se, na njegovu inicijativu, svake godine uoči blagdana Svih Svetih na grobove pokojnika koje nitko nije više imao posjetiti na Gradskom groblju Škaljari stavljalo cvijeće i palile su se svijeće.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore poziva, stoga, mještane da reagiraju i daju svoj doprinos.  ,,Učini koliko možeš i učinio si dovoljno“ više je nego adekvatna poruka u ovom slučaju. Pokojnici zaslužuju da počivaju u miru, a mi živi smo dužni da čuvamo  kulturu i tradiciju i da budemo bedem  starog grada Kotora, mediteranskog Kotora.   

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore