Župljani neobičnim darom iznenadili biskupa Iliju Janjića

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. kolovoza 2019. - 8:06
Autor: 

"Zahvalan sam Bogu za ovaj izvor naše župe koja je dala toliko duhovnih zvanja. Taj je izvor presušio jer se narod iselio pa sam ovu misu slavio za obnovu ovoga izvora. Bio bih sretan kada bi se rodilo barem jedno duhovno zvanje u ovoj župi, da barem jedna mladić ili djevojka osjete ljepotu svećeničkog i redovničkog poziva onako kako sam ja osjetio tada kroz moga župnika“, rekao je na kraju slavlja povodom 50 godina misništva kotorski biskup Ilija Janjić. Zlatni jubilej – 50 godina misništva – proslavio je u utorak 20. kolovoza u svojoj rodnoj župi u Vidovicama kod Orašja kotorski biskup Ilija Janjić. U prepunoj župnoj crkvi sv. Vida predvodio je misno slavlje u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i još pedesetak svećenika.

Na početku mise biskup Janjić je zahvalio svojoj obitelji, a napose Gospodinu na svim milostima koje mu je darivao kroz 50 godina svećeništva. Zahvalio je i za, kako je rekao, svih 24 020 misa koje je mogao služiti, a koje je uredno bilježio – kada, za koga i gdje ih služio.

U prigodnoj je homiliji kardinal Puljić naglasio kako je svaki svećenički poziv Božji dar te kako tim slavljem zajedno žele zahvaliti Bogu za divni dar. “Svakoga koga Bog zove sigurno će mu dati dovoljno milosti, zato se trebamo prisjetiti osobnog doživljaja Božjeg zahvata. Od onoga trenutka kada smo povjerovali Bog nas nikada nije ostavio bez milosti, bez potrebne potpore. Zato je prevažno ponovo postati svjestan tog povjerenja u Božju ruku, povjerenja da Bog po nama želi nešto izvesti, biti svjesni da sve što činimo, činimo u ime Isusa Krista. To je doista veličanstveno. Prevažno je shvatiti to dostojanstvo koje Bog povjerava jednom smrtniku. Mi smo direktno produžena ruka Božjeg milosrđa. Svećenik je dar obitelji župi cijeloj Crkvi zato ga je potrebno izmoliti”, rekao je među ostalim kardinal Puljić.

Čestitajući biskupu Janjiću na tom velikom jubileju, kardinal mu je na kraju mise darovao pozlaćenu medalju katedrale. Uz ostale darove, župljani su biskupa iznenadili neobičnim darom. Naime, primijetili su da biskup boraveći u Vidovicama za prijevoz koristi svoj stari bicikl pa su ga iznenadili kupivši mu novi. Prisjećajući se svoje mlade mise koju je na taj dan slavio prije 50 godina, biskup je na kraju zahvalio Gospodinu što mu je već tada uslišao molitvu te je nakon tri dana neprestanog padanja, na taj dan prestala padati kiša.

“Zahvalan sam Bogu za ovaj izvor naše župe koja je dala toliko duhovnih zvanja. Taj je izvor presušio jer se narod iselio pa sam ovu misu slavio za obnovu ovoga izvora. Bio bih sretan kada bi se rodilo barem jedno duhovno zvanje u ovoj župi, da barem jedna mladić ili djevojka osjete ljepotu svećeničkog i redovničkog poziva onako kako sam ja osjetio tada kroz moga župnika”, rekao je na kraju slavljenik Janjić.

Foto:IKA