Zajedništvo i principijelnost i s novim Općinskim odborom HGI – ja u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 27. ožujka 2022. - 11:21
Autor: 

Sinoć je u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi održan Izborni sabor Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative u Tivtu.

Nakon intoniranja crnogorske i hrvatske himne, nazočnima se obratio predsjednik HGI – ja Adrijan Vuksanović: „Ove godine Hrvatska građanska inicijativa proslavlja dvadesetu obljetnicu postojanja. To je činjenica zbog koje smo ponosni. Posebno sam zahvalan ljudima, koji su se prije 20 godina okupili oko ideje hrvatskog identiteta i tu ideju čuvali i pronosili. To su naši osnivači, koji su ostali dosljedni tim vrijednostima. Mi se nadahnjujemo prošlošću, ali stvaramo i nove vrijednosti. U ovom Domu kulture, koji su podigli naši preci, a naše generacije obnovili, se nalazi i Radio Dux. To je ono što smo mi donijeli i čime smo mi obogatili ovaj prostor. O našim zaslugama govore naša djela, ali smo također  tu da se suprostavimo onima, koji bi omalovažavali naša dostignuća. Danas HGI živi svoj društveno – politički život“ – istakao je Vuksanović istaknuvši bezrezervnu podršku Republike Hrvatske, koja kao predstavnike  Hrvata u Crnoj Gori vidi isključivo u HGI –ju.

„Tivat je središte i srce našeg kulturnog i društvenog života. Postojano smo  i ustrajno sprovodili programska načela i ideološki sadržaj, koji nas je i okupio. Zahvaljujući tim činjenicama – mi smo opstali svih ovih godina. Prođu mogućnosti,  koje su drugi imali i trenutno imaju, ali upravo kategorije duha oko kojih smo okupljeni je trajno i  vitalitet ove stranke. Budimo ponosni na ono što jesmo“- kazao je na kraju svog obraćanja Vuksanović.

 Predsjednik jučerašnjeg Radnog predsjedništava i potpredsjednik HGI – ja  Ilija Janović se obratio nazočnima osvrnuvši se na prethodni period: „Svi smo svjesni uspona i padova, ali ono što je bitno istači je da je HGI već 20 godina na političkoj sceni. Na prethodnim lokalnim izborima smo održali opstojnost usprkos svim očekivanim i neočekivanim okolnostima. Kao stranka, koja je  20 godina na sceni i koja sprovodi principijelnu politiku, bez obzira na klimu, koja je  uvijek bila manje povoljna za Hrvate, mi trajemo i djelujemo. U tom duhu, kao i do sada,  trudit ćemo se nastaviti s istom politikom, koja će izgraditi naš subjektivitet i interes Tivta kao dvije neupitne kategorije.  

Nakon  spomenutih obraćanja, pristupilo se izboru novog Općinskog odbora u Tivtu te su glasovanjem izabrani: Ilija Janović, Iva Petković, Mladen Božinović, Miroslav Franović, Sandra Krstović,  Mladen Perušina, Sveto Deković, Mato Krstović i Anton Perčin.

Nakon izbora Odbora, potrebu za obraćanjem su imali jedni od osnivača HGI – ja: Miroslav Franović i Zvonimir Deković, koji su nas podsjetili na značaj svega što je Hrvatska građanska inicijativa uradila tijekom 20 godina, ističući   spremnost  na stalne političke borbe, kao i  na djelovanje, opstojnost  i zastupanje svih ideja i vrijednosti za boljitak kako Hrvata u Tivtu, tako i u čitavoj Crnoj Gori.  Istakli su i potporu ne samo pripadnika hrvatske nacionalne manjine  u Crnoj Gori, nego i ostalih,  koji su prepoznali ono za što se  HGI zalaže svih ovih godina.

Na kraju, Janović je izrazio zahvalnost svima na dolasku, a posebno generalnoj konzulici Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminki Lončarević, koja pruža neizmjernu potporu radu predstavnika hrvatske zajednice u CG.