Vuksanović s delegacijom njemačke pokrajine Saksonija Anhalt

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. svibnja 2017. - 8:46
Autor: 

U organizaciji njemačke fondacije Konrad Adenauer, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić i predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović održali su sastanak sa petočlanom delegacijom poslanika njemačke pokrajine Saksonija Anhalt.

Fondacija Konrad Adenauer je intenzivirala svoje aktivnosti koje se odnose na organizaciju radnih posjeta njemačkih političara sa saveznog i pokrajinskog nivoa Crnoj Gori kako bi na taj način doprinijeli promociji Crne Gore na njenom evroatlantskom putu i kreirali prilike za uspostavljanje tješnje i intenzivnije saradnje dvije države.

Članovi ove delegacije bili su poslanici Hrišćansko-demokratske unije pokrajine Saksonija Anhalt i članovi Radne grupe za savezne i evropske poslove i medije: Markus Kurce, Ralf Gaisthard, Daniel Šturm, Detlef Girt i Zigrfid Borgvart.

U neposrednom dijalogu sagovornici su razmijenili informacije o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori, procesu pristupanja Crne Gore EU i NATO i bezbjedonosnim izazovima na tom putu, te razmotrili mogućnosti intenzivnije saradnje Crne Gore i pokrajine Saksonija Anhalt.

Ovom prilikom, predsjednik Odbora Obrad Mišo Stanišić izrazio je zahvalnost fondaciji Konrad Adenauer povodom posjete njemačkih poslanika Skupštini Crne Gore i istakao da ona predstavlja pravi izraz prijateljstva dvije zemlje. Upoznao je članove delegacije sa nadležnostima Odbora na čijem je čelu i sprovođenjem Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti odbrane. Ističući da se Crna Gora nalazi pred vratima NATO-a, podsjetio je da je država transformacijom bezbjednosnog sektora u kratkom vremenskom roku pokazala da može ispratiti NATO standarde i ukazao da članstvo u NATO i EU predstavlja prije svega pitanje demokratskog razvoja zemlje. U tom smislu, istakao je veliku zahvalnost ne samona deklarativnoj i verbalnoj, već i značajnoj finansijskoj pomoći koju je SR Njemačka pružila Crnoj Gori.

Predsjednik Odbora za evropske integracije, Adrijan Vuksanović izjavio je da Crna Gora ima stabilnu pregovaračku dinamiku, gdje je od 33 otvoreno 26 poglavlja i da se ispunjavaju svi postavljeni kriterijumi u tom smislu, ističući pritom da se ulaskom u EU i NATO Crna Gora svrstava u zapadni civilizacijski krug kojem identitetski i pripada.

Zajednički je ocijenjeno da će buduća finansijska podrška SR Njemačke biti od izuzetnog značaja za dalji ekonomski razvoj Crne Gore.