Vuksanović: Ne treba nam referendum o ulasku u NATO

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 18. prosinca 2016. - 8:57
Autor: 

Održavanje referenduma o ulasku Crne Gore u NATO nepotrebno je i predstavljalo bi veliki trošak, a odluku o tom pitanju treba da donesu poslanici, kazao je u intervjuu za Dan Adrijan Vuksanović, poslanik Hrvatske građanske inicijative.

Na pitanje koja mjesta će HGI tražiti od DPS-a u daljim pregovorima o raspodjeli funkcija u vlasti “po dubini”, Vuksanović kaže da se Hrvatska građanska inicijativa u proteklim pregovorima nije ponašala ucjenjivački, već odgovorno, svjesna važnosti političkog trenutka u kojem se nalazi Crna Gora.

“Tražili smo one pozicije i funkcije na kojima možemo dati doprinos razvoju crnogorskog društva i prosperitetu svakog građanina. Takav stav je samo slijed kontinuiranog djelovanja jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori, i on dugoročno donosi i političke benefite. Ubrzo očekujemo realizovanje našeg dogovora, što će doprinijeti kvalitetu kako političke, tako i uopšte društvene scene”, istakao je on.

Odgovorio je i na pitanje šta je to što HGI smeta kod cjelokupne opozicije pa nisu prihvatili da Vladu formiraju s njima.

“U politici postoje politički programi koju su vam bliski, kao i oni koji to nisu. Mi smo i u kampanji istakli naše temeljne stavove, koji su poznati široj javnosti. Pokazali smo da se nismo spremni odricati programskih načela zarad bilo kakvih funkcija, pa i kad se radi o visokim državnim pozicijama. Duboko poštujemo društveni pluralizam i mi mu dajemo doprinos njegovanjem naših posebnosti i principima od kojih ne odustajemo. Ne možemo u predizborno vrijeme pričati jedno, a poslije raditi nešto drugo”, jasan je Vuksanović.

Mišljenja je da odluku o ulasku Crne Gore u NATO treba donijeti u Skupštini.

 “Protekli izbori pokazali su volju građana i po tom pitanju jer su se birači opredjeljivali na osnovu programa koje su im nudili politički subjekti. Jedna od takvih ponuda je bila i članstvo u NATO-u. Referendum bi nas doveo do velikih troškova i poznate nam političke napetosti. Mi u HGI bismo bili najsrećniji da nema potrebe ni za kakvim vojnim institucijama i savezima, ali stvarnost nas uvjerava u drugačije. Oko ovog pitanja se previše pristupa emocionalno, a trebalo bi racionalno”, istakao je on.

Vuksanović ne očekuje da bi Hrvatska mogla blokirati bilo koje poglavlje u pregovorima Crne Gore s Europskom unijom.

“Hrvatska nije blokirala pregovarački proces, već nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 26, koje se tiče kulture i obrazovanja. Jednako tako, iz sličnih razloga, postupile su i neke druge zemlje. Ne očekujem da Zagreb blokira Podgorici neko od pregovračkih poglavlja. Vjerujemo da će problem Prevlake biti riješen u duhu dobrosusjedskih odnosa, što bi bila posebna radost za nas Hrvate u Crnoj Gori”, kazao je Vuksanović.