„Veče dokumentarnog filma“ sutra u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. travnja 2023. - 21:16
Autor: 

U Velikoj dvorani  tivatskog Centra za kulturu, 27. 4.,  s početkom u  20 sati,  održat će se  „Veče dokumentarnog filma “ te će biti prikazan film Momira Matovića „Jedan dan života“.

„Film “Jedan dan života“ je omaž nekadašnjim bioskopima u Crnoj Gori, sa posebnim posvećenjem legendarnom bioskopu "Kino kulturi" u Titogradu-Podgorici. “Jedan dan života“ predstavlja poštovanje prema svim crnogorskim kinooperaterima, koji su, svojom strašću prema filmu, pionirskom djelatnošću i umijećem doprinijeli razvoju crnogorske kinematografije. Oni su bili pravi ambasadori filma, dopirući čak i u najnepristupačnije djelove Crne Gore, donoseći neviđena čuda, otkrivajući jedan novi svijet i osmišljavajući jedan dan života.Reditelj je kamerom zabilježio posljednje trenutke ovog kultnog zdanja koje je nekad bilo središte kulturnog života grada. Film naglašava značaj ovog bioskopa i posljedice koje je njegov nestanak imao na lokalnu zajednicu apelujući na važnost čuvanja kulturne baštine i nasljeđa, te podsjećajući nas na vrijednost koju donosi filmska umjetnost“.

Momir Matović

„Momir Matović je rođen 1951. u Podgorici. Završio je filmsku kameru na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Jedan je od istaknutijih crnogorskih dokumentarista i svjetski priznat autor kratkometražnih filmova. Dobitnik je niza priznanja i nagrada na svjetskim festivalim. Svoje autorske retrospektive imao je u Torinu, Ankoni, Bornholmu, Berlinu , Hamburgu, Wisbadenu i Bergenu. Njegovi filmovi su autentični i duboko istražuju socijalna pitanja, ljudske sudbine, njihove marginalizacije i nejednakosti prikazivajući usamljenost i provincijalnost svojih protagonista. Matovićevo filmsko majstorstvo ogleda se u pretvaranju uobičajenih situacija u intrigantne priče kroz stvaranje sugestivne atmosfere i oživljavanje svojih likova u filmske što ga čini vrsnim rediteljom i velikanom svog zanata”.