Tivćanke za primjer

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. ožujka 2016. - 10:32
Autor: 

U Galeriji ljetnikovca Buća  u Tivtu sinoć je otvorena izložba “ Umjetničke  vještine i kreativnost Tivćanki “. 

Na početku večeri nazočne je pozdravio Vojislav Kaluđerović, ravnatelj tivatskog Centra za kulturu, koji je rekao da na izložbi sudjeluju 24 žene, te im poželio bogat stvaralački rad. 

Na izložbi su svoje predstavile: Anka Nikolić Marković, Dragica Krivokapić, Slađana Ilić, Ružica Ciko, Maja Perfiljeva, Gorica Nikšić, Mirjana Vuksanović, Iva Čelanović, Gordana Stevanović, Slađana Božinović, Hana Mirkov, Ana Marija Šupić, Biljana Račeta, Slavka Kordić, Valentina Mirkov, Milica Rajčević, Elena Begu, Mirjana Ardelić,  Ružica Lazarević, Anuška Vlahović, Anka Čavor, Sanja Matijević, Tanja Matković, Slađana Ilić, Ljiljana Matijević.

“Opštepoznato je da su tokom istorije žene imale manje priče nego muškarci. Zato nas i ne čudi što u istorji umjetnosti ima veoma mali broj žena umjetnica. U malom gradu u Bokokotorskom zalivu, žene tivta pokazale su svoje umjetničku sposobnost i kreativnost, koristeći različite materijale i  podloge  i služeći se raznim tehnikama, svoju inspiraciju pronašle su u prirodnoj ljepoti boke. One su prilikom svog stvaralaštva  nailazile na mnogobrojne prepreke, koje su uspješno savladale i stvorile su djela zadivljujuće ljepote. Danas njihove radove možemo vidjeti u najrazličitijim formama koje odišu emocijom i životom, pružajući gledaocu katarzično iskustvo. Kroz njihova djela zastupljene su sve vrste tehnika, a  svoja djela rade na tradicionalnim materijalima: platnu, drvetu, kamenu, papiru, staklu, keramici. Iako nisu sve autorke akademske slikarke, njihova djela posmatrači doživljavaju sa podjednakom dozom interesovanja i oduševljenja. Ove godine održava se druga po redu izložba kreativnih žena iz Tivta, a od ove godine donijeta je odluka da će ova izložba postati tradicionalna i održavati se svake godine u mjesecu martu”, napisala je povjesničarka umjetnosti Marija Saičić.

Izložba će biti otvorena do kraja ožujka.