Raspored bogoslužja za Cvjetnicu, vazmeno trodnevlje i Uskrs

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 04. travnja 2020. - 21:42

Veliki ili Sveti tjedan duhovno je i liturgijski najintenzivniji period liturgijske godine. Ove godine, zacijelo po prvi puta u povijesti, diljem svijeta župne zajednice se neće moći okupiti u svojim crkvama kako bi zajednički proslavili najveća otajstva naše vjere. No, ovakva situacija nas ne treba spriječiti da se kao vjernici, u svojim obiteljskim domovima posvetimo molitvi i razmatranju otajstava Kristove muke, smrti i Uskrsnuća. Nastojmo stoga odvojiti posebno vrijeme, po mogućnosti ono u koje će naši svećenici slaviti u crkvama ta otajstva bez prisustva zajednice, i duhovno se povezati s njima i cjelokupnom župnom zajednicom. Kroz veliki tjedan ne bi trebao izostati ni privatni pohod našim crkvama, koje će biti otvorene za molitvu, pri čemu se trebamo pridržavati svih zdravstvenih i higijenskih propisa koji su trenutno na snazi.

Na samu svetkovinu Uskrsa, izostat će i običaj blagoslova hrane u crkvama, ali nikako ne bi trebala izostati zajednička molitva cijele obitelji okupljene oko blagdanskog stola: u toj molitvi nastojmo izraziti svoju zahvalnost za primljena dobra i zamoliti Gospodina Uskrsnulog da blagoslovi ne samo hranu na stolu, nego obitelj, te u otajstvu njegova Uskrsnuća pronađimo radost i snagu.

Ovaj raspored liturgijskih slavlja je indikativan kao vrijeme molitve u pojedinim župama u kojem su vjernici pozvani duhovno se sjediniti sa župnicima.

 Izvor: Kotorska biskupija