Radionica „Javna dobra – prostori građana“ u Herceg Novom

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 06. listopada 2016. - 9:04
Autor: 

Radionica JAVNA DOBRA–PROSTORI GRAĐANA, održat će se  u subotu, 8. 10., od 10 h do 15 h, u Herceg Novom (Dom omladine, Marka Cara 8, Stari grad). Radionica će se baviti izazovima korištenja prostora u općiinskom/državnom vlasništvu od strane NVO-a, tako da je njen cilj razgovor o budućim aktivnostima za unapređenje okvira za rad NVO kroz transparentnu dodjelu  prostora u općinskom/državnom vlasništvu.

Radionica je namijenjena predstavnicima/cama NVO-a i Lokalnih samouprava s teritorija Boke Kotorske (Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budva), kao i organizacija i institucija, koje se na nacionalnom nivou bave pitanjima nevladinih organizacija u Crnoj Gori.

Radionicu organizira  NVO Expeditio iz Kotora u suradnji s udruženjima:Operacija GRAD iz Zagreba, Ministarstvo prostora iz Beograda, Institut za politike prostora iz Ljubljane, Urban Nova i OKC Herceg Novi iz Herceg Novog, Agora iz Budve, Napredak iz Gornje Lastve i Naša akcija iz Kotora.

Kroz brojna istraživanja i strateška dokumenta prepoznato je da veliki broj nevladinih organizacija (NVO) u Crnoj Gori djeluje u izuzetno nepovoljnim uslovima, a nedostatak prostora za rad je jedan od ključnih problema sa kojima se suočavaju u svom radu i opstanku.

U STRATEGIJI RAZVOJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA U CRNOJ GORI  2014. -2016.  navodi se da „značajan broj NVO u Crnoj Gori nema ni sopstvene prostorije niti potrebnu tehničku opremu, a nema ni mogućnosti da plati zakup prostora za održavanje nekog skupa i sl.“ kao i da bi „trebalo bi da se popiše-evidentira prostor i imovina (rashodovani kancelarijski namještaj i oprema, rashodovana vozila i sl.) u državnom vlasništvu koji se ne koristi, i da se definiše transparentan postupak i kriterijumi za korišćenje ovih prostora od strane NVO, radi realizacije programa i projekata od opšteg ili zajedničkog interesa“.

„Kao neko ko djeluje u interesu javnosti, NVO bi morale imati povoljniji tretman u obezbjedjivanju uslova za rad. Kako bi se omogućio njihov razvoj, NVO ne bi smjele biti prepuštene trzistu koje diktira poslovno okruženje, naročito u primorskim opštinama gdje su cijene zakupa prostora izuzetno visoke, a podrška civilnom sektoru za projekte (putem javnih konkrsa) simbolična. Opštinske i nacionalne vlasti bi trebalo da prepoznaju svoju ulogu u podsticanju okvira za održivost civilnog sektora, a jedan od preduslova je da im se omogući transparentna dodjela  prostora u opštinskom/državnom vlasništvu, uz jasne kriterijume i procedure.  To je već praksa u zemljama regiona i EU koju bi i Crna Gora trebalo da slijedi“.

Radionicu će voditi Teodor Celakoski iz Zagreba, jedan od vodećih zagrebačkih aktivista nezavisne kulturne scene, koji se godinama bavi modelima suradnje između institucija kulture i civilnog društva u Zagrebu, na širem prostoru Hrvatske i širom bivše Jugoslavije. Celakoski je bio jedan od ključnih pokretača brojnih hrvatskih platformi, mreža, trajnih inicijativa i institucija - Multimedijalnog instituta MaMa, Clubtura, Prava na grad, POGON-a, Zaklade Kultura nova. On zagovara uključivanje javnog interesa u kulturne politike i prostorno planiranje te je inicijator suradnje između civilnog društva, nezavisnih kulturnih organizacija i javnih institucija.

Radionica se organizira u sklopu projekta JAVNI PROSTORI – PROSTORI GRAĐANA, koji se sprovodi u suradnji Expeditio, Crna Gora; Mikro Art (Ministarstvo prostora), Srbija; Savez udruga Operacija grad, Hrvatska; IPop - Institut za politike prostora, Slovenija. Realizira  se uz financijsku potporu KOOPERATIVA - regionalna platforma za kulturu / Zaklada Kultura nova.

 

Radionica se dodatno financira kroz projekt StroNGO koji je odobren kroz program Europske unije IPA 2014. Civil Society Facility Montenegro.