Proslava Sakramenta Potvrde u Svetištu Gospe Ratačke

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 23. srpnja 2024. - 10:27
Autor: 

Proslava sakramenta potvrde održana je u nedjelju, 21. srpnja 2024. godine, u kripti ostataka drevne benediktinske opatije Gospe Ratačke kraj Bara. Svetu krizmu podijelio je i svetu misu predslavio nadbiskup barski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije, monsinjor Rrok Gjonlleshaj. Sveta krizma bila je za vjernike župe Šušanj, koji su jednoglasno inicirali da se na Ratcu, kao što je tradicija, udjeli sveta krizma, što je nadbiskup Rrok rado dozvolio.

U ime krizmanika Iva Vučetić je srdačno pozdravila nadbiskupa, izražavajući zahvalnost za njegov dolazak i podjelu darova Duha Svetoga. Istaknula je važnost održavanja sakramenta u povijesnom i duhovno značajnom mjestu, Ratačkoj opatiji, što krizmanike dodatno povezuje s njihovim precima i baštinom.

Monsinjor Gjonlleshaj u svojoj je propovijedi naglasio važnost življenja po kršćanskim vrijednostima te je uputio poruke krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima. Istaknuo je važnost otvorenosti prema Božjoj ljubavi i darovima Duha Svetoga te pozvao sve prisutne da svojim životima svjedoče prisutnost Duha Svetoga.

Posebnu pažnju posvetio je i zaštiti svetosti mjesta, apelirajući na odgovorne da poduzmu mjere protiv svetogrđa koje ugrožava svetište. Osvrnuo se i na nedavne događaje u svetištu gdje su se širile negativne poruke protiv Katoličke Crkve, naglašavajući svetost Crkve i njezino utemeljenje u Isusu Kristu.

„Još jedna stvar koju želim istaknuti je nedavni događaj kada se ovdje slavila jedna liturgija, gdje je svetište bilo pokriveno šatorima i zavjesama, a prezbiterij i oltar skriveni. Tu se govorilo protiv Katoličke Crkve, nazivajući je sektom koja ubija dušu!? Ne, dragi vjernici! Katolička Crkva je sveta Crkva kojoj je temelj Isus Krist i koju vodi Duh Sveti. Nije Crkva ta koja ubija, nego ona koja daruje život, jer nas je Isus Krist naučio ljubiti svakoga te da svakoga čovjeka trebamo tretirati kao Božje dijete.

Isus Krist nam je poslao Duha Svetoga i zapovjedio nam je ljubiti Boga iznad svega i bližnjega svoga kao samoga sebe. Ne smijemo mrziti niti ičiju dušu prezirati. Moramo poštivati sve ljude i svaku vjeru, ali moramo ljubiti i propovijedati našu vjeru, ljubiti Isusa Krista i biti mu zahvalni za njegovu muku i uskrsnuće. Moramo naviještati njegovu muku i uskrsnuće i dopustiti Duhu Svetom da vodi naš život.“

Nakon svete mise, u ime roditelja krizmanika, Janko Marstijepović zahvalio je nadbiskupu na podjeli sakramenta i izrazio radost što se sveta krizma održala upravo u drevnom svetištu Gospe Ratačke, koje ima posebno mjesto u srcima svih vjernika. Opatija Ratac, sa svojom bogatom poviješću i duhovnom snagom, predstavlja simbol vjere i nasljeđa. Benediktinci, koji su stoljećima njegovali ovo sveto mjesto, ostavili su duboko duhovno blago i primjer predanog služenja Bogu.

Te se zahvalio župniku, župnom animatoru Božidaru Vučetiću i svima koji su uredili prostor ovoga svetog mjesta, a posebno obiteljima Čakalović i Kovač.

Osim diploma i prigodnih darova za krizmanike, uručen je kip Sv. Obitelji kao poklon supružnicima Dragani i Zoranu Đokmarković jer su tijekom cijele godine redovito dolazili sa svojim sinovima na svete mise i svojim primjerom djeci darovali najljepši dar.


Hrvatski veleposlanik Veselko Grubišić također je dao izjavu za medije, izražavajući čast i zadovoljstvo sudjelovanjem u ovoj svečanoj misi. Istaknuo je važnost suosjećanja i samilosti kao temelja kršćanskog nauka te naglasio: „Posebno sam sretan što sam vidio i krizmu katolika koji se izjašnjavaju i kao Albanci i kao Crnogorci i kao Hrvati. Vidi se da u ovoj staroj i drevnoj opatiji ima mjesta za svakoga i ona je svjedok katoličke vjere ovdje u Baru. Koliko god netko misli da nestaje, ona se uvijek iznova rađa i meni je kao veleposlaniku susjedne Republike Hrvatske posebna čast doći ovdje među vas, podružiti se s vama, a posebice sudjelovati na ovakvoj jednoj svečanoj svetoj misi.”

Pored ostalih vjernika, rodbine krizmanika i kumova, svetoj liturgiji je prisustvovao i podpredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Darko Perić.

Don Dejan Turza