Promocija Pontifikala u Budvi nakon Tivta

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. rujna 2021. - 11:30
Autor: 

U okviru petog književnog festivala Ćirilicom u Budvi na Trgu između crkava sinoć je predstavljena monografija “Lekcionar i Pontifikal Kotorske biskupije iz 1166. godine” („Lectionarium et Pontificale Catharense 1166.“).

Pontifikal su predstavili mr. Milorad Durutović, književni urednik i organizacijski sekretar NVO Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, mr. Natalija Đaletić, suizdavač i lektor publikacije, kao i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković istakao je za Radio Dux kako nakon predstavljanja Misala sv. Jakova od Lođe 2019. godine na istom mjestu, zadovoljstvo je bilo govoriti opet o knjizi koja je jedinstvena na Balkanu i koja predstavlja kontinuitet Katoličke crkve, poglavito Kotorske biskupije. Također je izrazio zahvalnost Lenki Blehovoj Čelebić, koja se Pontifikalu znanstveno posvetila jednako kao prethodno spomenutom Misalu te samim tim dokazala da ovaj kulturno-povijesni poduhvat oba projekta predstavlja kako za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori tako i za sve one povjesničare i znanstvenike izvan Crne Gore jednu vrijednu zaostavštinu. Deković je izrazio zahvalnost i onima koji su sufinancirali tisak ove vrijedne liturgijske knjige, a to su Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Ministarstvo kulture Crne Gore.

U nastavku pogledajte video zapis sinoćnje promocije.