Promocija knjige i suradnja s Univerzitetskom bibliotekom iz Beograda

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 14. ožujka 2020. - 9:05
Autor: 

U srijedu, 11. ožujka, u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ Kotor potpisan je Ugovor o poslovnoj suradnji između Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ iz Beograda i JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/Gradske biblioteke i čitaonice koji, u duhu iskrene i kolegijalne suradnje, podrazumijeva razmjenu informacija, sudjelovanje u zajedničkim projektnim i programskim aktivnostima, s posebnim akcentom na projekte i programe u oblasti digitaliziranja Zavičajnog fonda.

Prvi zajednički program bila je promocija knjige Izabrana pisma književnika iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” Beograd, o kojoj je govorila autorica knjige dr. Tatjana Brzulović Stanisavljević.

Tatjana Brzulović Stanisavljević (1965), doktor filoloških znanosti, zaposlena je u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu kao načelnik Sektora za nabavku i obradu bibliotečkog materijala. Aktivno je sudjelovala u više projekata koji su realizirani u Univerzitetskoj biblioteci. Područja njenog interesiranja jesu arhivska građa, rukopisi i pisma koje istražuje već nekoliko godina. Redovno objavljuje radove u domaćoj i stranoj znanosti i stručnoj periodici, kao i na portalu za humanistiku „Kulturni heroj.“ Objavila je dvije knjige uz potporu Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije: Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteciSvetozar Marković“ i Izabrana pisma književnika iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteciSvetozar Marković”.

Kada je riječ o prepisci književnika iz zbirke Joce Vujića, ona sadrži pisma koja najčešće govore o privatnom životu ovih ličnosti i pomaže nam da bolje i prisnije shvatimo kontekst u kome su stvarali. Ipak, jedan dio prepiske posjeduje i književno-umjetničku vrijednost (na primjer, prepiska Jovana Jovanovića Zmaja), a najveći značaj iste se ogleda u činjenici da je kompletna prepiska književnika iz ove kolekcije, većim dijelom ostala neobjavljena.

Prisutne je na početku večeri pozdravila rukovoditeljica Gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević.