Promocija knjige "Bokeški piloti - tivatski bastion vazduhoplovstva"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 29. studenog 2016. - 16:25
Autor: 

U Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat sutra će u sklopu Novembarskih dana, pod pokroviteljstvom Općine Tivat, biti predstavljena  knjiga „Bokeljski piloti – Tivatski bastion vazduhoplovstva“ autora Vukosava Vula Balevića, čiji je izdavač Matica Boke.

Na 280 strana, prvi puta na jednom mjestu, publikacija donosi zaboravljene portrete bokeljskih zrakoplovaca, jedinstvene priče o hidroplanskoj bazi u Kumboru, povijesti tivatskog aerodroma, tivatskog Aero kluba „Boka“ i legendarnim padobranskim kupovima u Tivtu.

Nova knjga u izdanju Matice Boke čije je izdavanje financijski podržao Porto Montenegro, čitateljskoj publici bit će predstavljena u srijedu s početkom u 20 sati. O knjizi će govoriti urednik izdanja, predsjednik UO Matice Boke, Željko Komnenović, recenzent knjige dr. Bogdan Sekulić, tivatski avijatičar i fotograf Anton Gula Marković i autor. U suradnji s Foto kino klubom „Mladost“ na promociji će biti prikazan i desetominutni dokumentarni film o drugom Jadranskom padobranskom Kupu 1959. godine u Tivtu.

„Knjiga „Bokeljski piloti – Tivatski bastion vazduhoplovstva“ dio je neobjavljene publikacije Vukosava Balevića „Otmice i udesi jugoslovenskih aviona u 20.vijeku“ na kojoj autor decenijama radi. Neispričane i zaboravljene priče o herojima neba, bokeljskim hidro pilotima, od tivatskog zeta Vladete Petrovića, krtoljskog „ranjenog orla“, Jovana Kikanovića, pilotskih asova - barona Gotfrida fon Benfilda i Dimitrija Konjovića, nezaboravnih zrakoplovaca Antona Đuranovića i Šima Mima Krstovića do minijatura o našim suvremenicima, mladim pilotima „Montenegroerlajnza“ nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Knjiga donosi do sada neobjavljene podatke o nastajanju i šest decenija razvoja tivatskog aerodroma, kao i tivatskim padobrancima, jedriličarima i modelarima. Riječ je o knjizi koja nadrasta bokeljski značaj i prikazuje Tivat i Boku u sasvim novom svijetlu“, rekao je urednik izdanja, Željko Komnenović.