Promocija albuma kompozitorskih narudžbi KotorArt-a

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. kolovoza 2024. - 10:13
Autor: 

Međunarodni festival KotorArt organizira  promociju albuma s djelima-kompozitorskim narudžbama KotorArt-a u nedjelju, 11. 8.,  u crkvi Sv. Duha, s početkom u 21 h.  Sudionici promocije bit će Ivan Marović, kompozitor, Nina Perović, kompozitorka, Aleksandar Perunović, kompozitor, Antonije Pušić (Rambo Amadeus), autor i izvođač dok će moderator biti muzikolog i glazbeni kritičar Boris Marković.

„Kompozicije koje su se našle na albumu su Himna Sv. Nikoli, za mješoviti hor, povodom 100 godina Crkve Sv. Nikole u Kotoru (2009.) Ivana Mudija (1964-2024), Iskra besamrtna, za naratora i gudački orkestar, povodom 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša (2013.) Ivana Marovića (1981.), Večernja molitva, za oktet, povodom godišnjice smrti Blažene Ozane (2015.) Nine Perović (1985.), Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, za violončelo i gudački orkestar, povodom 10 godina od smrti Don Branka Sbutege (2016.) Aleksandra Perunovića (1978.), Pasija po Steli, za sopran, naratora i kamerni orkestar (2018.) Ramba Amadeusa (1963.), Pogledi, za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku, povodom 40 godina od stavljanja Kotora na Listu svjetske baštine Uneska (2019.), Čobanine, lijepa đevojko, za duvački kvintet (2021.) i Bokeško kolo, za duvački kvintet (2021.) Nine Perović (1985.)“. 

 „Ovih osam djela odabranih za audio publikovanje nastala su kao narudžbe KotorArt Don Brankovih dana muzike za ceremonije otvaranja i druge važne programe Festivala i inspirisana su važnim nacionalnim, lokalnim i univerzalnim temama poput obilježavanja lokalnih i međunarodnih godišnjica, upisivanja Kotora u Listu svjetske baštine Uneska, promocije muzičke i umjetničke baštine, ukazivanja na važnost održivog razvoja i ekologije itd. Realizaciji projekta doprinijeli su mnogobrojni partneri, uključujući d.o.o. ArtistixPro, ŠOSMO Vida Matjan, Dom kulture Studentski grad Beograd i drugi“.

Međunarodni festival KotorArt jedan je od rijetkih umjetničkih organizacija u regionu koji dosljedno njeguje praksu naručivanja novih djela umjetničke muzike. U prethodne 23 godine Festival je poručio preko 40 djela od crnogorskih, regionalnih i međunarodnih autora, i na taj način sa preko četiri sata muzike dao doprinos razvoju, očuvanju i dostupnosti savremenom umjetničkom stvaralaštvu. Takođe, kroz praksu poručivanja kompozicija, doprinosi i očuvanju i valorizaciji kulture i tradicije, kreiranju i baštinjenju novog i jedinstvenog nacionalnog umjetničkog izraza, kao i afirmaciji crnogorskih autora i izvođača. - istakli su iz PR službe Festivala.

Projekt Savremeni crnogorski muzički identiteti kroz CD izdanje kompozicija, narudžba Festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, inspiriranih važnim povijesnim datumima i baštinom Crne Gore i Kotora, podržan od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore, realiziran je u tri ciklusa, u periodu od 2021. do 2024. godine. Tijekom prve dvije faze projekta (2021–2023.) studijski je snimljen dio poručenih kompozicija, dok je treća, finalna faza,  uključivala publiciranje  CD izdanja i online  plasiranje audio digitalnog formata osam vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih djela.