Projekt rekonstrukcije Mamule kao nova točka u europskoj kulturnoj ruti

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 28. svibnja 2018. - 8:08
Autor: 

Projekt rekonstrukcije otoka  Lastavica s tvrđavom Mamula,  koji realizira kompanija OHM Mamula Crna Gora može biti buduća točka u europskoj kulturnoj ruti FORTE CULTURA®, ocijenili su stručnjaci za fortifikacijsku  baštinu koji su u okviru pilot studijske ture za eksperte Europe tijekom proteklog tjedna  boravili u Crnoj Gori.

Turu organizira dr. ing. Hans-Rudolf Nojman /Neumann/ potpredsjednik regionalnog udruženja ECCOFORT (Europski centar za suradnju za fortifikacijsku baštinu) i član ICOMOS-a za Njemačku, a u Crnoj Gori domaćin europskim ekspertima je NVO Expeditio iz Kotora. Dvanaest sudionika ture su stručnjaci za tvrđave i članovi različitih nacionalnih udruženja za tvrđave u Njemačkoj, Švicarskoj Holandiji, Belgiji i Ukrajini.

„Grupa je tokom krstarenja zalivom obišla oko ostrva Lastavica na kojoj je tvrđava Mamula i imala priliku da vidi postojeće stanje zgrada i prirodnog okruženja. Nakon upoznavanja sa planovima i maketom budućeg izgleda ostrva  i tvrđave u prostorijama kompanije OHM Mamula, članovi grupe divili su se pažljivom planiranju cjelokupnog projekta, pogotovo reverzibilnošću novih arhitektonskih konstrukcija. Nova, adekvatna funkcija stare tvrđave uvijek je garancija za očuvanje istorijske baštine. Ono što jeste i ostaje je da će stara građevinska struktura biti prepoznatljiva. Grupa je bila impresionirana svim istraživanjima koja su obavljena prije početka restauracije zgrade, jer pažljivo istraživanje i planiranje pomažu da se uštede vrijeme i novac. Takođe, grupa je izrazila nadu da će svi memorijalni aspekti koji proizlaze iz tužne istorije Drugog svjetskog rata biti uzeti u obzir. Projekat ostrva Mamula može biti buduća tačka u evropskoj kulturnoj ruti FORTE CULTURA®, ukoliko bude moguće razmotriti sve planirane aspekte u predstojećoj realizaciji projekta. Članovi studijske grupe pohvalili su činjenicu da će tvrđava, čak i nakon završetka svoje nove funkcije, biti otvorena za javnost i dostupna svima“, prenio je dojmove  članova grupe dr. Nojman.

Glavni cilj posjeta  europskih stručnjaka je otvaranje povijesnih utvrđenja u Crnoj Gori za razvoj turizma i bolje promoviranje na europskom nivou.

Prema priopćenju NVO  Expeditio, posjet je dio studijske ture između Sarajeva i Podgorice radi upoznavanja s različitim vrstama utvrđenja, razmjene profesionalnih iskustava između kolega profesionalaca, razmatranja buduće suradnje, posebno sa zainteresiranim ljudima iz tri balkanske zemlje i drugih europskih zemalja, kao i podnošenja prijedloga i razmatranje mogućnosti za proširenje Europske kulturne rute FORTE CULTURA® na Jugoistočnu Europu.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i otoka planira se kroz glavni projekt,  koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdanim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uvjetima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životnog  okoliša, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa

Planom restauracije i konzervacijom dobit će se „boutique“ hotel&spa visoke klase sa 33 sobe, memorijalni muzej, četiri ugostiteljska objekta, bazeni, klub za vodene sportove na nemotorni pogon s neophodnom infrastrukturom.                                                                                                      

Sve dosadašnje pripremne aktivnosti na otoku  Lastavica i tvrđavi Mamula urađene su uz konsultacije s nadležnim institucijama čiji predstavnici su u potpunosti informirani o statusu i izradi tehničke dokumentacije i boravili su na otoku  u različitim fazama istraživanja koje sprovodi međunarodni stručni tim kompanije OHM Mamula Montenegro.

Zahvaljujući urađenim studijama - Projektu zatečenog stanja i Programu konzervatorsko-restauratorskih radova, kao i istraživanjima dostupne povijesne  i arhivske građe, kompanija OHM Mamula Montenegro posjeduje kompletnu dokumentaciju o utvrđenju i otoku koja postoji. Dio te dokumentacije svakako će naći mjesto u Mamula,  povijesnoj i memorijalnoj galeriji.

ŠTA JE FORTE CULTURA

Europske kulturne rute utvrđenih spomenika FORTE CULTURA® osnovana je u periodu 2012.-2014. godine kao suradnički projekt između osam zemalja Centralne Europe. U međuvremenu, kulturna ruta je obuhvatila preko 30 partnera i sudionika. FORTE CULTURA®  predstavlja "architectura militaris"  kao jedinstvenu fortifikacionu arhitekturu sa svojom raznovrsnom turističkom ponudom u okviru jedinstvenog brenda. Utvrđeni spomenici imaju veliki turistički potencijal, ali ga samo mali broj njih koristi. Osamdeset posto utvrđenih spomenika su manje poznati, nisu zastupljeni na turističkom tržištu, ne financiraju se dovoljno i opterećuju općinske budžete. FORTE CULTURA® je glavni partner Europske godine kulturne baštine 2018.,  i otvorila je 24. 4. 2018. Europsko ljeto tvrđava /European fortress summer/.