Prijem za predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. siječnja 2021. - 10:27
Autor: 

Predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović i predsjednik Skupštine Općine Tivat dr. Andrija Petković čestitali su danas nacionalni praznik svim građanima hrvatske nacionalnosti u Crnoj Gori - 13. 1.,  Karike, dan kada su relikvije Svetog Tripuna prenesene iz Carigrada u Kotor. Ovim povodom u Kabinetu predsjednika Općine upriličen je susret čelnika Općine Tivat s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore /HNV CG/ Zvonimirom Dekovićem, Adrijanom Vuksanovićem i Ilijom Janovićem.

„Boka vjekovima unazad živi toleranciju i suživot. O tome su svjedočili i sakralni objekti sa dva oltara u istoriji Boke. Multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost u samoj su srži našeg društva i samo međusobno poštovanje i uvažavanje mogu biti garant njegovog daljeg razvoja“, naglasio je Komnenović čestitajući nacionalni praznik svim Hrvatima Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Općine Tivat podsjetio je da je HNV CG prepoznato po brojnim projektima iz oblasti kulture te da je nesumnjiv i njihov doprinos u očuvanju identiteta Hrvata Boke. Petković je nacionalnoj zajednici Hrvata Crne Gore čestitao praznik i izrazio nadu u dalji razvoj grada, zasnovan na pravednom i poštenom odnosu prema gradu i interesima svih građana Tivta.  

U ime HNV-a, Zvonimir Deković je izrazio zahvalnost na prijemu i na poštovanju koje im je ukazano: „Borimo se za iste vrijednosti sa različitih pozicija, i naš je zajednički posao rast naše zajednice. Međusobno uvažavanje i poštovanje polazna su osnova za dalji napredak“.  Iz HNV-a su istakli kako današnji dan ima veliki značaj za sve Hrvate Boke i Crne Gore. Prijemu je prisustvovala i sekretarka za društvene djelatnosti Općine Tivat Borka Mršulja.

Član HNV - a i potredsjednik HGI - ja Ilija Janović je kazao da  su ove dvije značajne institucije Hrvata u Crnoj Gori isticanjem hrvatske zastave na općinama u Tivtu i Kotoru ostvarile veliku misiju, koja je želja hrvatske nacionalne zajednice, a predstavlja i dio izbornog programa Hrvatske građanske inicijative. "Kao politički legalisti, koji naravno poštuju institucije sistema, ovo smo ostvarili zalaganjem i predanim radom, a što je krunisano donošenjem ovog Zakona", istakaoje Janović.

Na zgradi Općine Tivat, u čast nacionalnog praznika Hrvata u Crnoj Gori, danas je istaknuta zastava hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, odnosno zastava Republike Hrvatske, shodno Zakonu o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.